Ceasuri & Bijuterii

Cum arată cele mai uimitoare ceasuri expuse anul acesta la Salonul de la Geneva, evenimentul de 30 mil. euro care strânge crema orologeriei de lux. Galerie Foto

11 mar 2015 9136 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Când pe o brăţara se înghesuie peste 8.000 de diamante, trei dintre cele mai importante complicaţii din orologerie stau împreună în mai puţin de 5,5 milimetri, magnoliile ascund între petale tourbilloane, iar dantele ce amintesc de crini sunt sculptate manual în oţel, îţi dai sema că ai ajuns în Nirvana orologeriei de înaltă clasă. Sau mai puţin pretenţios spus, la SIHH (Salon International de la Haute Horlogerie, Geneva). Extra­vaganţa acestui party al bijuteriilor şi ceasurilor de lux, estimat de Bloomberg la 30 de milioane de euro, a fost puţin deranjată anul acesta de un invitat nepoftit, de criza francului elveţian, care le dă bătăi de cap producătorilor ale căror produse au devenit peste noapte mai scumpe în Europa. Aparenţele contează, aşa că nu se vedeau feţe încruntate, ci doar tocuri ameţitoare şi zâmbete curtenitoare, dar problema plutea în aerul Salonului de la Geneva. Dar nu despre crize şi probleme este vorba în acest material, ci despre piese care să te facă să crezi că cele mai bune şi spectaculoase vremuri abia acum urmează.

Dantelă în oţel

Casa Panerai a surprins anul acesta publicul de la Salonul de Orologerie de la Geneva (SIHH 2015) prin modelul Radiomir Firenze 3 Days Acciaio, un model cu un cadran generos, ca toate piesele Panerai, de 47 de milimetri, dar care este produs într-o serie limitată de 99 de piese. Ceasurile sunt în totalitate decorate manual de artizanii italieni. Designul ceasului a fost inspirat din motivele recurente în arta florentină, aşa cum este crinul, emblema Florenţei, cel mai important oraş al Toscanei încă din secolul al 11-lea. Doar realizarea decoraţiunilor presupune mai bine de o săptămână de muncă, mai ales ţinând cont de faptul că toată această „dantelă“ se ţese direct în duritatea oţelului.

Ceas de sărbătoare

În 2015, IWC Schaffhausen aniversează 75 de ani de la naşterea unei familii de ceasuri devenită deja o tradiţie: Portugieser. Pentru a marca acest moment, noua colecţie Portugieser a venit cu o serie de îmbunătăţiri de natură tehnică şi de design, dar propune şi câteva noutăţi. Tot cu această ocazaie, producătorul elveţian de lux a anunţat că dezvoltă mai multe mecanisme şi plănuieşte să lanseze noi familii în anii următori. Modelul Portugieser Perpetual Calendar Digital Date-Month Edition "75 Aniversary" surprinde printr-un afişaj generos pentru dată, zi şi lună. Printre funcţiile speciale ale acestei piese se numără calendarul perpetuu, dar şi cronograful.

Cel mai complicat ceas de la Cartier

Anul acesta la Salonul de Orologerie de la Geneva (SIHH) casa Cartier a prezentat modelul Rotonde de Cartier Grande Complication, cel mai complicat ceas realizat vreodată de companie. Piesa este formată din 578 de componente, a avut nevoie de cinci ani pentru dezvoltare şi de 15 săptămâni pentru producţie. Alte zece saptămâni au fost necesare pentru decorarea piesei şi pentru finisaje. La final au mai trecut 5 săptămâni pentru asamblare. Rezultatul se măsoară în milimetri pentru că noua piesă Cartier are numai 5,49 de milimetri grosime. Dimensiunea este cu atât mai remarcabilă cu cât ceasul prezintă trei dintre cele mai prestigioase complicaţii din orologeria de înaltă clasă. Una este calendarul perpetuu, o complicaţie care recunoaşte automat lunile de 30 sau de 31 de zile şi ştie câte zile are luna februarie, astfel că acest model de la Cartier nu trebuie fixat decât o dată la 100 de ani. Modelul are şi o complicaţie sonoră care permite aflarea orei exacte prin intermediul unor semnale acustice. În plus, piesa mai are şi un tourbillon, complicaţie care ar atenua erorile de măsurare cauzate de atracţia gravitaţională şi care în cazul acestui model este vizibil în dreptul orei 12.

Punk cu diamante

Una dintre cele mai surprinzătoare piese prezentate anul acesta la Salonul de Orologerie de la Geneva a purtat semnătura casei Audemars Piguet. Este vorba despre Diamond Punk, o brăţară cu ceas care reflectă din plin excelenţa manufacturii din oraşul elveţian Brassus. Având 56 de feţe de piramidă, piesa uimeşte prin cele 7.848 de diamante montate. În spatele unei portiţe secrete glisante se ascunde un ceas, bătut la rândul său cu 300 de diamante. Principala sursă de inspiraţie pentru această piesă este perioada punk. Brăţara Diamond Punk este rezultatul a 1.440 de ore de muncă în care măiestria designerilor Audemars Piguet se îmbină cu metodele tradiţionale păstrate cu sfinţenie de sute de secole de către casa elveţiană.

Cea mai rară floare

În timp ce toată lumea apreciază tradiţia de sute de ani a orologeriei elveţiene, puţini sunt cei care cunosc o altă artă perfecţionată tot în acest loc. Dincolo de ceasuri, maeştrii elveţieni sunt experţi în crearea unor obiecte de artă mecanice care imită perfect natura. Idea din spatele acestei tradiţii este de a capta esenţa vieţii folosindu-te de mijloace mecanice. Insectele, animalele sau florile mecanice, create din metale preţioase, au fost o bună perioadă amuzamentul preferat al caselor regale din toată lumea. Noul model Richard Mille Tourbillon Fleur celebrează această tradiţie printr-un ceas cu adevărat spectaculos. În colţul din stânga jos al acestui ceas este vizibilă o floare de magnolie ale cărei petale ascund un tourbillon, una dintre cele mai apreciate complicaţii din orologerie. Cele cinci petale sunt realizate manual şi se deschid la fiecare cinci minute pentru a dezvălui tourbillonul. La dorinţa utilizatorului, deschiderea florii poate fi controlată manual prin apăsarea unui buton dispus în dreptul orei 9. În momentul în care petalele se deschid, însuşi tourbillonul se ridică cu un milimetru. Ceasul este realizat într-o ediţie limitată de 30 de piese.

Artă de secole

Manufactura elveţiană Vacheron Constantin a ales ediţia de anul acesta a Salonului de Orologerie de la Geneva pentru a marca aniversarea a 260 de ani ai casei. Cu această ocazie, Vacheron Constantin a ales să îmbogăţească colecţia Métièrs d’Art prin două noi piese care se remarcă prin faptul că mecanismul este gravat manual păstrând astfel una dintre cele mai preţioase tradiţii ornamentale din orologeria de lux. Ceasurile abundă în motivele florale care amintesc de „dantelăria“ care îmbogăţea primele ceasuri de buzunar executate de Vacheron Constantin în 1775. Mecanismele sunt aşezate cu grijă în carcase de platină.