Ceasuri & Bijuterii

Cele mai spectaculoase ceasuri Breguet, vedetele unei expoziţii în San Fracisco. Cum arată piesele? Galerie FOTO

26 aug 2015 3964 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

“Breguet: Art and Innovation in Watchmaking (Breguet: Arată şi Inovaţie în Orologerie – n.red.)” este cea mai mare expoziţie de ceasuri organizată de manufactura elveţiană Breguet în Statele Unite şi propune o retrospectivă a muncii lui Abraham-Louis Breguet (1747-1823). Colecţia este deschisă la California Palace of the Legion of Honor din San Francisco în perioada 19 septembrie-10 ianuarie, 2016.

Mai bine de 70 de ceasuri de buzunar şi instrumente orologere vor fi expuse, unele dintre ele datând chiar din perioada lui Abraham-Louis Breguet.

Născut în Neuchatel, Elveţia, în 1747, Abraham-Louis Breguet este considerat a fi cel mai mare “ceasornicar” din toate timpurile. În 1775 decide să-şi deschidă la Paris propria afacere prin intermediul căreia avea să revoluţioneze orologeria atât la nivel tehnic, cât şi estetic. Breguet este considerat a fi părintele tourbillonului, una dintre cele mai apreciate complicaţii din orologerie până în ziua de azi.

În linii mari, tourbillonul este de fapt un cadru, o cuşcă în care inima ceasului, formată din trei piese, balansul, roata şi furca, se rotesc cu 360 de grade pe minut eliminând astfel efectele atracţiei gravi­taţionale. Practic, această complicaţie anu­lează diferenţele de precizie generate de atracţia gravitaţională.

Breguet a inventat tourbillonul pentru ceasurile de buzunar, care stăteau în poziţie verticală. În cadrul ceasurilor de mână de azi, prezenţa tourbillonului este mai degrabă un “moft” al cumpărătorilor care apreciază arta din spatele realizării acestei complicaţii.