După Afaceri

Ce carte v-a aşteptat cuminte pe noptieră - sau în bagaj - în vacanţa de vară? Asta i-am întrebat pe oamenii din business şi din lumea artistică. Ce-am aflat?

01 oct 2019 479 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

„Să-ţi vând un pont!“ este, probabil, una dintre expresiile – folosite în mediul business, dar nu numai – specifice culturilor din toată lumea. Cele mai bune surse de inspiraţie sunt, de cele mai multe ori, oamenii de lângă noi, aşa că După Afaceri Premium dă sfoară în ţară şi îi pune pe reprezentanţii din lumea businessului – dar nu numai – în faţa unor provocări mai puţin stresante decât cele din viaţa de zi cu zi a afacerilor.

În această ediţie, oamenilor de afaceri li se alătură reprezentanţi din lumea artistică şi a coachingului pentru a vorbi despre cartea care i-a aşteptat cuminte pe noptieră - sau în bagaj - în vacanţa de vară din acest an. Vă dorim lectură plăcută!

 

 

Alexandru Tomescu, violonist

Vacanţa este sezonul meu de lectură, deoarece cărţile sunt foarte acaparatoare. Când intru în atmosfera lor, timpul curge altfel, la fel ca într-un concert bun, şi nu-mi dau seama când au trecut orele sau zilele. Sunt într-o scurtă vacanţă acum, am vreo opt-zece cărţi după mine, în ritmul de una pe zi, cred că îmi vor ajunge.

Tocmai am terminat „Biroul pentru grădini şi iazuri“, o carte poetică şi senzorială despre o călătorie iniţiatică în Japonia de acum o mie de ani. Nu e scrisă de un japonez, ci de Didier Decoin, scriitor francez care prezidează Academia Goncourt (organizaţie literară franceză, fondată la Paris în 1900 – n. red.).

Cartea este foarte departe de clişeele cu care poate suntem obişnuiţi atunci când vorbim despre Japonia, cu samurai şi gheişe. Foarte personală, colorată şi surprinzătoare, m-a dus cu gândul la „Parfumul“ lui Suskind.

Cartea am ales-o spontan în Cărtureşti, unde soţia mea uitase un DVD cu Patrula Căţeluşilor, pentru fetiţa noastră. Recu­perându-l, am vrut să văd ce a mai apărut între timp. Mă interesează toate noutăţile din zona asiatică şi această carte a fost o surpriză foarte plăcută.

 

 

Andreea Comşa, managing director al companiei de consultanţă imobiliară Premier Estate Management

Acum citesc „Raportul Mueller“, o carte bazată pe raportul procurorului special Robert Mueller asupra ingerinţei ruse în alegerile prezidenţiale americane din 2016 şi reacţia lui Donald Trump de-a lungul investigaţiilor.

Am ales-o pentru că, în general, sunt pasionată de subiecte care ţin de geopolitică.

 

 

Lucia Morariu, acţionar al agenţiei de turism Eximtur

Citesc acum „În jurul Marii Uniri de la 1918“, scrisă de Lucian Boia. Este o carte care descrie, într-o manieră obiectivă, momentul Marii Uniri, fără prejudecăţi, contextualizând corect poziţia ţărilor noastre în Europa şi prezentând adevărul, care, se pare, este mult mai complex şi are mult mai multe nuanţe decât ce se obişnuieşte a se comunica în legătură cu acest moment.

O carte despre naţiuni, frontiere, minorităţi, care, până acum, mi-a lăsat o impresie bună.

 

 

Eliza Yokina, arhitect, partener al biroului de arhitectură SYAA

Cărţile bune, de obicei, ne aleg pe noi şi vin la momentul potrivit, adică atunci când sunt necesare sau, altfel spus, când suntem pregătiţi să le înţelegem.

Aşa s-a întâmplat în această vacanţă, când am dat peste o carte mai veche, pe care nu o citisem, şi încă una care mi-a ieşit întâmplător în cale, uitată într-o bibliotecă în casa de la ţară.

Se întâmplă că ambele cărţi spun, în esenţă, acelaşi lucru, şi anume răspund la cele mai grele întrebări existenţiale: Care este sensul vieţii? Cine sunt eu? Cum pot ajunge la viaţă şi la sine?

Una dintre cele mai importante cărţi în dezvoltarea spirituală a oricărui om ar putea să fie „Puterea prezentului“, de Eckhart Tolle, prima dintre cele două cărţi pe care

le-am citit în această vacanţă. Multe dintre ideile acestei cărţi vin dintr-o disciplină străveche numită kabbalah, care oferă răspunsuri uluitoare la cele mai dificile întrebări.

A doua carte este „The Power of Kabbalah“, de Yehuda Berg, scrisă într-un limbaj simplu şi uşor de urmărit. Le recomand pe ambele, dar doar la momentul oportun!

 

 

Amalia Sterescu, public speaking coach, fondator Branding You

De la Dr. Marcia Reynolds, unul dintre pionierii coachingului, învăţăm din cartea sa „Zona de disconfort“ cum putem, ca lideri, să transformăm conversaţiile dificile în oportunităţi.

În opinia Marciei, zona de disconfort este acel moment de incertitudine când oamenii au cea mai mare deschidere spre învăţare.

Cartea poate deveni un instru­ment util pentru lideri sau pentru cei implicaţi în coordonarea unor echipe, întrucât te învaţă cum poţi folosi confruntarea pozitivă, feedbackul onest şi între­bările incisive menite să genereze schim­bări de percepţie sau de comportament.