Arts & Design

Ştefania Nistoreanu este primul artist român care şi-a vândut un tablou în Bitcoin. Cum se împacă arta cu tehnologia?

10 apr 2019 779 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

Pe când planeta era prinsă şi surprinsă de vâltoarea curentului criptomonedelor – un domeniu amplu, redus, cel mai frecvent, doar la Bitcoin – un artist plastic din România a găsit în asta o nişă de exploatat. Aşa se face că Ştefania Nistoreanu s-a înscris pe scurta listă a artiştilor mondiali care şi-au vândut operele în schimbul unei plăţi în Bitcoin. Tabloul semnat de ea, creat în atelierul propriu populat de câini şi de pisici, a ajuns la un cumpărător din Hong Kong, iar Ştefania a demonstrat astfel că graniţele sunt, uneori, doar în imaginaţia noastră. În definitiv, drumul dintre şevaletul ei din Braşov şi casa colecţionarului din China a fost parcurs în doar câteva clickuri.

„Artiştii sunt atraşi de inovaţie, ei sunt avangarda într-o societate sănătoasă. Bitcoin e începutul unei noi ere, iar eu am înţeles repede acest lucru“, îşi aminteşte Ştefania Nistoreanu primii paşi pe care i-a făcut în universul criptomonedelor.

A început să colaboreze cu BitPremier, o platformă destinată tranzacţiilor în Bitcoin pentru obiecte de lux. Prin aceasta a reuşit să intre în contact cu beneficiarul actual al tabloului, originar tocmai din Hong Kong, iar artista spune că experienţa i-a dat ocazia de a înţelege mai bine sistemul financiar din spatele Bitcoin.

„În momentul vânzării, tabloul (numit «Cryptsy» – n. red.) fusese inclus în top zece cele mai bune lucrări de artă din lume inspirate de revoluţia Bitcoin. Tranzacţia propriu-zisă s-a întâmplat aşa cum promitea tehnologia blockchain, aproape instant şi sigur. A fost o senzaţie fantastică a noului, a începutului“, îşi aminteşte Ştefania.

Păstrează în continuare legătura cu colecţionarul din Hong Kong care i-a cumpărat tabloul în 2017 şi spune că acesta şi-a arătat interesul să achiziţioneze şi alte lucrări semnate de ea. La momentul tranzacţiei, tabloul a fost vândut cu doi bitcoin, care se traduceau pe atunci în aproximativ 4.500 de dolari. Câteva luni mai târziu, la sfârşitul anului 2017, acelaşi tablou valora 40.000 de dolari, ca urmare a fluctuaţiilor pe care le cunoscuse moneda, ajunsă atunci la maximul istoric. Între timp însă valoarea criptomonedelor a scăzut puternic, la circa 4.000 de dolari un bitcoin.

Tablourile Ştefaniei Nistoreanu sunt în continuare listate pe platforme pentru tranzacţii în Bitcoin, un procent mare de cumpărători venind de altfel din piaţa asiatică, cea care i-a dat şi primul client plătitor în criptomonede. În plus, lucrările ei se găsesc expuse la evenimente de referinţă pentru lumea artistică.

„Anul trecut, în decembrie, am participat la Winter Art Salon din Strasbourg, iar acum doi ani, în toamnă, am expus la Londra, la invitaţia celor de la Parallax Art Fair. Am expus la Centrul Cultural Român din Budapesta şi Seghedin, la Palatul de Vară Brukenthal, la Palatul Cantacuzino din Buşteni. În plus, am avut o serie de expoziţii private în galerii din Luxemburg şi Austria. Urmează noi expoziţii în ţară şi în străinătate.“

Din portofoliul său de lucrări, o parte ajung în diverse colţuri ale lumii, la colecţionari sau pasionaţi de artă, în galerii, expoziţii şi târguri de artă. Altele ajung în casele prietenilor, iar restul îşi aşteaptă destinaţia în depozitul din atelier. „Au soarta lor firească, fiecare lucrare are menirea ei. Unele din ele şi-au atins-o, altele sunt pe cale s-o facă“, explică Ştefania.

Aventura ei în lumea picturii a început... ei bine, nici ea nu mai ştie când. Parcă s-ar fi născut pentru asta, aşa că, pur şi simplu, a început să picteze. În principal, natură şi portrete. După mai multe desene şi picturi, şi-a dat seama că asta îi e menirea.

„Niciodată alesul nu ştie că e ales. Mi-a trebuit mult timp să înţeleg ce e arta şi pictura şi că eu fac parte din ea. Arta e o entitate care îşi alege singură victimele. Te răpeşte, te face sclavul ei, iar tu mult timp nu realizezi asta. Când începi să înţelegi, e mult prea târziu. Însă ce primeşti la schimb e unic şi nu poate fi găsit în altă parte.“

A studiat pictura şi arta bizantină în liceu, apoi arta monumentală la Facultatea de Artă Decorativă şi Design din Bucureşti. Totuşi, spune Ştefania Nistoreanu, ajunsă acum la 37 de ani, studiul nu se opreşte niciodată, aşa că îşi perfecţionează arta prin diverse domenii cu care interacţionează.

„Mi-e greu să calculez câte lucrări am semnat. Sunt încă la început, mai am multe de descoperit şi transmis, voi mai picta multe tablouri. Cele pictate până acum îmi sunt toate dragi, fac parte din mine, iar în funcţie de perioadă şi stare, am şi favorite“, mărturiseşte ea.

Atelierul propriu este, după cum îl descrie chiar ea, „simplu şi extravagant totodată, uman, cald, dar şi spartan şi tehnic“. Fiecare obiect de acolo are o poveste, iar printre tablouri, schiţe, şevalete şi alte ustensile, îşi fac veacul trei pisici şi doi câini.

„Nu am ritualuri şi nici superstiţii în general. Pur şi simplu, mă aşez în faţa şevaletului şi pictez, iar la un moment dat realizez în ce poziţie sublimă sunt: fac ce-mi doresc să fac, sunt în elementul meu natural şi mai bine de atât nu se poate.“

Pe lângă propriile creaţii, Ştefania Nistoreanu se gândeşte să-şi mărească propria colecţie de artă modernă şi contemporană. În pasiunea sa – care a ajuns să fie existenţa însăşi – şi-a stabilit un singur scop suprem: „aşa cum Einstein a vrut să calculeze ecuaţia care să rezolve absolut tot, eu vreau să creez o lucrare cu un mesaj atât de puternic şi de vast încât să răzbată dincolo de preferinţe, convenţii şi idei pre-stabilite. Va fi o pictură cu un mesaj universal!“.