Arts & Design

Scaune în formă de cobră, umbrele ca nişte ciuperci sau lămpi care seamănă cu o felină? Doar cea mai nouă tendinţă în designul spaţiilor exterioare

16 mar 2015 1433 afişări de Ioana David
Din aceeaşi categorie

Fel şi fel de sălbăticiuni şi de plante cu linii bizare au cotropit spaţiul urban. Nu vă temeţi, nu sunt periculoase, ci doar exprimă cea mai nouă tendinţă din designul spaţiilor exterioare. Aşa că nu fiţi miraţi când specialiştii vă vor propune senin scaune în formă de cobră, lămpi care seamnă cu felinele sau umbrele ce par că au crescut dintr-o ciupercă. Faceţi loc pentru toate aceasta şi veţi avea parte de o primăvară mai exuberantă ca niciodată.

Diana Blînda, managing partner al Hansen, explică faptul că pentru teresa unei clădiri de birouri ar alege piese modulare, cu înălţime şi formă ce se pot ajusta în funcţie de spaţiul pentru care sunt destinate. Ea ar opta pentru sistemul Bagigio, în culori îndrăzneţe, creat de arhitectul italian Simone Micheli şi care ar reuşi să contrasteze cu interiorul sobru specific clădirilor de birouri.

În cazul unei terase de bar sau restaurant nu ar ezita să aleagă piese cu forme sau simbolistică inedite cum ar fi mesele şi fotoliile în formă de cobră, un stil organic, feminim care dau impresia de viaţă proprie şi trimit cu gândul la o aristocraţie contemporană, îndrăgostită de design.

Ambasadoarea Hansen este lampa-statuie Penelope, care se impune prin statura de peste 2 metri şi care ar putea să fie şezată în grădini şi terase spaţioase destinate evenimentelor de orice fel. Piesa aminteşte de statuile antice şi este inspirată de siluetele fine ale sculpturilor create de Giacometti, cunoscut pentru stilul suprarealist şi pentru reprezentarea filiformă a figurilor omeneşti. Penelope şi-a găsit locul şi în Hansen Lounge, un spaţiu dedicat invitaţilor speciali ai TIFF, festivalul internaţional de film Transilvania din Cluj.

Regulile de bază în amenjarea unui spaţiu în aer liber ar trebui să ţină cont de împărţirea acestuia îngtr-o zonă de relaxare (lounge), una de dining (pentru luat masa), una pentru discuţii şi cea de bar.

Dacă spaţiul este generos, ar fi indicată şi o zonă pentru petreceri în aer liber şi chiar un loc de joacă pentru copii.

„Iluminatul joacă un rol foarte important deoarece  cu ajutorul lui atât plantele, cât şi zonele din principala atracţie din grădină sunt puse în valoare. Pe lângă aranjamentele din diferite elemente cum ar fi piatra, lemnul, nisipul, apa, o grădină trebuie mobilată. Piesele de mobilier se aleg în funcţie de arhitectura casei sau stilul în care aceasta este amenajată la interior, tocmai pentru a stabili acea unitate între cele două spaţii“, spune Carolin Ivănescu, directorul de marketing al Mobexpert.

Pentru mobilierul de exterior se folosesc materialele tradiţionale precum împletitura din fibre artificiale sau aluminiul pentru că întreţinerea este facilă şi rezistă la intemperii. Fibrele sintetice sunt tratate UV, iar unele mese au blatul de teak (o specie de copac tropical de esenţă tare – n.red.), pentru o rezistenţă mai mare, explică reprezentantul Mobexpert. Singurul care necesită un tratament mai special este lemnul exotic, deoarece fibra trebuie impregnată contra intemperiilor, lucru care însă se realizează uşor. Decoraţiunile pentru spaţiile exterioare ar putea să fie în această primăvara îndrăz­neţe, nonconformiste, colorate. O umbrelă în formă de ciupercă sau una ce aminteşte de petalele unei flori, o lampă inspirată de silueta unui  bonsai sau a unei pisici vor fi elementul de distincţie într-un exterior.

„Decoratiunile pentru grădină se recomandă în functie de trei aspecte: dimensiunea grădinii, locaţia ei şi stilul celor care o vor folosi. Dintre favorite, pentru o grădină zen recomand  lampa Bonsai, o piesă care «sugerează» silueta unui bonsai. Dacă e vorba de o grădină din zona rezidenţială, cu personalitate şi liberă de prejudecăţi, recomand  duşul de exterior Dyno“, spune Diana Blînda.

Ea spune că deşi stilul conservator încă este cerut de majoritatea clienţilor, lumea designului începe să fie populată şi de specii noi de consumatori care nu se tem să-şi asume riscuri.

„Nonconformiştii“ sunt de obicei acei oameni care călătoresc mult, fie în scopuri de afaceri sau personele, şi care la final mixează „dietele“ propuse de designeri, care dau totuşi tonul pieţei internaţionale, cu propria personalitate şi cu „capturile“ culese din călătoriile lor.

 „În zona pieselor de exterior pentru relaxare, scaune de terasă şi şezlonguri, rămâne puternică tendinţa de a crea forme care urmează forma corpului uman“, completează Diana Blînda.

Dacă decoraţiunile vin în culori îndrăzbeţe, mobilierul este cel care ar trebui să fie cel natural, în nuanţe neutre.

Hansen spre exemplu promovează brandul Vondom care vine cu obiecte în forme noi şi culori puternice, pentru a da uitării anonimele vase de plastic în culoarea teracottei şi pentru a da un suflu nou, proaspăt şi inedit atmosferei din spaţiile publice.

Aşa au apărut vasele decorative cu sistem de alimentare cu apa necesară plantelor şi piese de mobilier cu sistem de iluminare programabil.

„Deşi culorile sofisticate din lumea modei au intrat şi in tendinţele pentru mobilierul de exterior, în proiectele noastre am ales de fiecare dată albul pentru a fi vedetă. Albul atemporal, care se încadrează perfect în orice context şi care inspiră prin eleganţă şi în acelaşi timp simplitate“, explică Diana Blînda.

Este loc pentru forme rotunde sau pătrate, alumiu sau teak, iar mobilierul ar trebui să fie în stilul megaconfortabil, de inspiraţie americană, după cum spune Carolin Ivănescu de la Mobexpert.

De aceea a fost atras de creaţiile designerului Dann Foley, ce aparţin unui stil comod, exclusiv, abordabil dar modern şi clasic în acelaşi timp. Dann Foley se concentrează pe o suprapunere de texturi, patternuri şi finisaje creând astfel decoruri intime în amenajarea caselor, a evenimentelor fashion şi chiar a nunţilor.