Arts & Design

Remedii de toamnă: fotoliul din odaie şi un pat de lux

03 nov 2014 1415 afişări de Ioana David, Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

O carte bună, o pătură călduroasă şi un fotoliu confortabil în faţa unei ferestre largi ce dă spre o pădure peste care toamna s-a aşezat. Acestea sunt trei ingrediente care pot transforma o seară sau un week-end în adevărate momente de relaxare. Iar dacă alegerea unei cărţi sau a unei pături nu este deloc o sarcină complicată, când vine vorba despre fotolii, sunt câteva elemente de care ar trebui să ţinem seama pentru a beneficia la maximum de ele.

Că un fotoliu trebuie să fie confortabil nu mai încape vorbă, însă designerii spun că la fel de importante sunt versatilitatea, respectiv modul în care se poate integra într-un interior şi designul, deoarece ar trebui să vină şi întregească încăperea.

„Un fotoliu ar trebui să fie, în primul rând potrivit interiorului în care urmează să fie integrat, să dialogheze coerent cu restul pieselor care compun tabloul general al încăperii, să fie potrivit atât ca dimensiuni, cât şi ca estetică, cromatică şi stil“, este de părere Anda Roman, designerul care deţine atelierul cu acelaşi nume.

De la apariţia fotoliului Chesterfield, acum câteva sute de ani în Anglia, fotoliile se învârt în jurul acestui model, astfel că astăzi toţi marii producători de mobilier îl iau drept sursă de inspiraţie. Deşi s-a născut în Marea Britanie, Chesterfield se regăseşte acum în colecţiile italienilor, francezilor, dar şi românilor.

„Chesterfield este un model cu o amprentă a timpului trecut reinterpretat în timpul prezent de toţi producătorii de mobilier. Practic, se simte influenţa acestui model“, explică Miruna Ardelean, studio coordinator al Class Living.

Alţi designeri merg chiar mai departe şi spun că de fapt este extrem de greu ca din ateliere să mai iasă „noi invenţii“ şi că lucrurile nu pot să fie decât „reinterepretate“. „Cred că am ajuns într-un punct în care creativitatea noastră a atins un prag, în care lucrurile nu mai pot fi inventate. (...) Acum nu facem decât referire la un moment sau altul, iar când ni se pare că cineva este foarte original este doar pentru că nu recunoaştem referinţa vizuală şi pentru că repovesteşte cu «voce proprie»“, afirmă Anda Roman.

Vorbind despre piese reinterpretate şi de stilurile de inspiraţie pentru toamna acestui an, designerii recomandă culorile neutre, un melanj între vechi şi nou şi crearea unor încăperi care să vibreze. Miruna Ardelean aminteşte designul de inspiraţie nordică, acesta câştigând tot mai mult teren, nuanţele prăfuite şi culorile cu accent de galben ori tourquoise, în timp ce Anda Roman foloseşte materiale naturale, lemn vechi sau brut, recuperat, metal şi pune în dialog piesele vechi cu cele noi. În acest fel, fotoliul poate să fie o investiţei pentru viaţă. Recondiţionat şi bine întreţinut el se poate regăsi char şi în casele nepoţilor sau strănepoţilor.

„Când cineva îşi alege un fotoliu cred că este important să stabilească care este prioritatea lui. Pentru unii clienţi cel mai important lucru este să fie comod, pentru alţii criteriul este stilul şi culoarea, iar pentru alţii dimensiunile, respectiv să fie mic astfel încât să intre într-un anumit loc. Alţii caută un «talking point» al încăperii, un fel de vedetă a camerei respective, alţii caută ceva într-o anumită linie şi într-un anumit buget. O investiţie bună are avantajele el“, mai spune Anda Roman.

Iar dacă în fotoliu ne relaxăm, citim, stăm pentru o cafea cu prietenii, mai departe patul este o altă vedetă a spaţiului de locuit şi devine cu atât mai apreciat în lungile nopţi de iarnă.

„Aproape o treime din viaţă ne-o petrecem dormind, de aceea e important să ne asigurăm un somn liniştit şi odihnitor“, spun reprezentanţii Hästens, companie suedeză care produce paturi din 1852.

Pentru acest sezon suedezii propun modelul Hästens Limited Edition 2014 Stockholm White care porneşte de la 7.490 de euro cu TVA inclus. Modelul este disponibil în showroom-ul Hästens din România până la finalul acestui an, iar timpul de aşteptare pentru el este între 4 şi 6 săptămâni.

„Pentru îmbunătăţirea calităţii somnului, Hästens foloseşte materiale provenite numai din fibre naturale: păr de cal, in, lână, bumbac şi lemn de pin. Materialele naturale sunt integrate manual în pat, strat cu strat. Puţine materiale sunt la fel de eficiente ca părul de cal când vorbim despre confecţionarea unui pat. Părul de cal are un sistem propriu si extrem de eficient de ventilaţie. Umiditatea trece printre fire  atât de repede că, dacă uzi părul de cal cu apă şi apoi îl scuturi, se usucă imediat“, explică reprezentanţii Hästens.

Acestea fiind recomandările, nu vă mai rămâne altceva de făcut decât să alegeţi o carte bună şi o pătură generoasă şi să ignoraţi cu stil tot frigul care s-a dezlănţuit afară. Relaxare (hibernare) plăcută!