Arts & Design

Care sunt regulile ca să poţi avea în propria locuinţă cada în dormitor şi nu în baie, la fel ca în hotelurile de lux? „Am lucrat la astfel de concepte pentru Scandinavia încă din anul 2000, dar atunci românii nu erau pregătiţi să accepte aceste provocări“

28 mar 2021 1139 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

O cadă amplasată în mijlocul unei încăperi spaţioase, în apropierea unui pat matrimonial sau a unei ferestre largi ce dă către o mare turcoaz, către un munte albit de zăpadă sau către panorama unui oraş. Pare descrierea unei camere dintr-un hotel de lux. Şi, de multe ori, aşa este, însă o cadă amplasată în dormitor nu mai e doar apanajul facilităţilor de cazare de top, ci ea îşi poate găsi locul şi într-un apartament sau într-o casă cu o suprafaţă generoasă şi cu o abordare diferită a amenajării. Trebuie doar ţinut cont de câteva detalii importante.

„În industria hotelieră, camerele sau apartamentele cu cele mai mari preţuri pe noapte ori sejur sunt cele care oferă ceva în plus şi se remarcă prin ceva anume - amplasare, dotări, servicii sau design“, spune Cristina Golban, arhitect de interior în cadrul Delta Studio Design. O casă sau un apartament care dispune de cadă în cameră şi nu în baie este ceva deosebit şi se întâlneşte foarte rar, adaugă ea. Această abordare este „acel ceva remarcabil“ pe care mulţi îl caută.

Cada a dobândit un statut foarte important în amenajările hoteliere, este o adevărată atracţie pentru turişti. Ea are un potenţial foarte mare de a atrage atenţia pe reţelele de socializare, mai ales dacă e în dormitor, are vedere spre munte ori la plajă sau e montată în exterior - în cazul hotelurilor exotice de lux.

„Ca atare, aş tinde să spun că aceasta este o tendinţă regăsită şi potrivită preponderent industriei hoteliere, dar cu unele excepţii, şi în zona rezidenţială.“

„În ţările nordice, tot mai mulţi clienţi ce dispun de locuinţe generoase aleg concepte tip dormitor cu cadă în aceeaşi încăpere, deoarece aduc un plus de exclusivism şi ceea ce numesc nordicii «hygge-cosy»“, afirmă Camelia Olesen, executive director la Kuma România. Compania locală este parte a unui grup danez ce produce obiecte sanitare.

„Am lucrat la astfel de concepte pentru Scandinavia încă din anul 2000 şi am prezentat la acea vreme şi designerilor locali moda nordică, dar românii nu erau pregătiţi să accepte aceste provocări.“

Camelia Olesen adaugă că nu doar zona rezidenţială se bucură de acest trend, grupul Kuma având astfel de comenzi şi din partea hotelurilor butic din Scandinavia. Aici, opţiunea este de a avea concepte diferite în fiecare cameră, numele încăperii fiind dat de denumirea colecţiei cadă şi lavoar.

Odată cu amplasarea căzii de baie în dormitor, toată această zonă devine una deschisă, cu spaţii interconectate şi fluide prin care se maximizează atât designul locuinţei, cât şi confortul acesteia, spune Cristina Căpitanu, cea care alături de Elena Oancea a fondat Lemon Interior Design. Dar pentru a crea un spaţiu perfect în care să te bucuri de linişte şi confort este necesară o unitate a com­poziţiei, iar cada de baie trebuie să fie cu siguranţă o piesă statement, perfect încadrată în conceptul global al spaţiului.

„Cu siguranţă amplasarea acestui element în dormitor nu este o opţiune pentru un spaţiu limitat, ci pune în valoare, printr-o notă distinctă şi originală, imaginea unei camere cu spaţiu deja generos.“ Se poate opta pentru punerea în evidenţă a căzii de baie prin poziţionarea la un nivel diferit, prin conceptul de «free-standing» sau prin folosirea unor obiecte de iluminat somptuoase.“

Elena Oancea adaugă că trecerea vizuală dintre cele două zone trebuie realizată elegant, organic, astfel încât să avem un tot unitar atemporal. Este important ca rezultatul final să fie un spaţiu de locuit sofisticat, dar confortabil. Un alt aspect de care trebuie să ţină cont cei care doresc o astfel de amenajare este că e nevoie în primul rând de un proiect tehnic elaborat riguros, de alegerea unor finisaje şi pardoseli adaptate acestei poziţionări deschise, care permite amplasarea căzii de baie în zona dormitorului.

„Sunt câteva aspecte tehnice, diferite de cele ale căzilor montate în baie, de care trebuie să se ţină cont neapărat. Panta de scurgere trebuie să fie prevăzută din etapa de construcţie a camerei, pentru a asigura astfel o scurgere corectă“, explică Cristina Golban, de la Delta Studio Design. Este bine şi recomandat ca în apropierea căzii din cameră să existe un geam pentru aerisire sau, în cazul în care acesta nu există, camera să fie prevăzută cu un sistem de ventilare foarte eficient.

Încă un aspect important în acest context este materialul pe care stă cada, care trebuie să fie cât mai puţin poros.

Nu în ultimul rând, cel care creionează un astfel de design trebuie să aibă grijă ca, stând în cadă, clientul să aibă în faţă fie o privelişte încântătoare, fie un obiect de decor exclusivist, adaugă executivul Kuma România. „Totul vine la pachet cu noţiunea de a te simţi bine. Îţi creezi propriul spa acasă.“

Astăzi, plăcerea de a fi înconjuraţi de obiecte moderne, de calitate, în baie, la fel ca în restul casei, reprezintă un aspect obligatoriu al unei amenajări. Transformarea unei băi într-un spa nu mai este un scop greu de atins.

„Conceptele Kuma se potrivesc foarte bine celor care îşi doresc să realizeze un spaţiu destinat relaxării totale. Lumea este în permanentă schimbare, iar designul o urmează fidel.“

Tendinţa de extindere a dormitorului pentru a include cada de baie arată modul în care funcţionalitatea camerelor şi caselor noastre se schimbă. Spaţiile de locuit devin refugii sofisticate, dar primitoare în acelaşi timp, în care confortul are mereu noi şi noi valenţe, spune Elena Oancea. „La Lemon Interior Design avem în portofoliu clienţi care şi-au exprimat această dorinţă, dar, ca de obicei, recomandarea noastră a fost să adaptăm într-un mod creativ şi original această opţiune la personalitatea şi stilul de viaţă ale fiecărui client“, adaugă ea.

În acest tip de amenajare, cada de baie trebuie să fie cu siguranţă o piesă rafinată, integrată armonios în conceptul zonei de dormitor, deoarece tinde să devină punctul de atracţie al spaţiului respectiv, completează Cristina Căpitanu.

„Recomandăm piese cu forme remodelate într-un stil inovativ şi în culori puternice, negrul fiind una dintre alegerile preferate.“

Acest tip de amplasament, cu cada de baie în plan deschis, este potrivit pentru un dormitor matrimonial din reşedinţe spaţioase, care oferă mai multe camere de baie ce pot fi puse la dispoziţia celorlalţi membri ai familiei sau musafirilor. În situaţia în care cada este amplasată în dormitor, camera de baie rămâne cu funcţionalitate proprie clasică.

„Noi îi sfătuim pe clienţi să facă alegeri în funcţie de particularităţile stilului de viaţă, de familia care va locui acolo şi de alte elementele esenţiale ale vieţii lor“, spune Elena Oancea.

În casele nordicilor spre exemplu, din băi nu lipsesc cabinele de duş, chiar dacă au şi o cadă, şi nu neapărat în dormitor.

„Duşul are rostul lui atunci când suntem grăbiţi şi face parte din cotidian. Ştim cât sunt de atenţi nordicii cu mediul şi cu consumul - nu doar de apă. Este un trend asumat să nu risipeşti şi atunci totul se rezumă la un calcul continuu al resurselor. Este o lecţie care se învaţă încă de la grădiniţă“, spune Camelia Olesen, executive director al Kuma România.

Gândindu-ne în special la spectrul rezidenţial, cu toate că şi hotelurile se pot încadra, până într-un punct, în această zonă, spaţiul locuit trebuie să fie practic şi funcţional.

Practica amplasării căzii în dormitor se aplică pentru momentele de relaxare, de răsfăţ, însă nevoia de a duce o viaţă pragmatică şi de a avea o locuinţă organizată şi funcţională face ca o cabină de duş să fie imperios necesară şi utilă în baie, explică şi Cristina Golban, arhitect de interior la Delta Studio Design.

„Nu se poate generaliza şi alege un anume tip de locuinţă pretabil pentru o astfel de abordare. Putem spune că, dacă spaţiul ne permite, putem integra cada în camera de dormit indiferent de tipul de locuinţă. În camerele de hotel putem avea o libertate de exprimare mult mai mare, neavând o tipologie clară de client. Astfel, putem să ne jucăm cu elementele stilistice şi estetice fără reţineri.“

Având în vedere că produsele regăsite pe piaţă în ziua de astăzi sunt caracterizate de o versatilitate ofertantă, pentru fiecare limbaj arhitectural se pot găsi asocieri deosebite de piese, care să-l înnobileze, conchide ea.