Arts & Design

Care este povestea lui POT, unul dintre cele mai frumoase restaurante din Bucureşti: Fiecare dintre noi poate să vă spună exact de unde am luat fiecare piesă de mobilier, fiecare furculiţă, fiecare obiect

03 mar 2021 2842 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

POT ar putea fi foarte bine numele unui erou de poveste, un fel de cavaler al acestor vremuri, mânat de o forţă naturală de a merge mai departe, indiferent de câţi balauri întâlneşte în drum. Deocamdată însă, POT este unul dintre cele mai noi locuri deschise în Bucureşti. Şi pentru că a reuşit să aducă la interior natura care ne lipseşte atât de mult, intră într-o categorie aparte a „personajelor“ bune de azi.

Deschis la finalul anului trecut în zona Flo­reasca, una dintre cele mai efervescente din Bucureşti, POT Stories reconfigurează un spaţiu industrial într-un fel de restaurant-junglă, accentul fiind pus pe materiale cât mai apropiate de natură şi pe un consum redus de resurse.

Proiectul devine astfel o inserţie de natură într-un peisaj urban aproape sufoca(n)t.

„Suntem patru parteneri. Doi dintre ei sunt silent partners, ceilalţi doi sunt Vlad Duca, avocat de profesie, şi cu mine, care îndeplinesc şi rolul de managing partner, pentru că au contat cei 18 ani de experienţă în piaţa HoReCa pe care îi am“, spune Alexandru Po­pescu, cel care completează „careul“ din spatele POT Stories.

Proiectul a început în noiembrie 2019, fiind finalizat în toamna anului trecut, cu o întârziere impusă de contextul excepţional care ne-a luat pe toţi pe nepregătite.

„Probabil că, fără pandemie, am fi reuşit să deschidem mai devreme, la începutul verii, dar au fost cele aproape trei luni de izolare în care am oprit lucrările. Am folosit însă acest timp pentru a face diverse analize privind viitorul industriei noastre, am încercat să ne imaginăm cum va arăta HoReCa postpandemie şi ne-am străduit să găsim soluţii de adaptare a businessului la vremurile pe care le trăim. Nu putem să ne lăudăm că avem toate răspunsurile, dar ştim că noi, oamenii, iubim socializarea şi dorim să experimentăm. POT îţi oferă toate aceste lucruri.“

Nevoia de aer proaspăt în peisajul HoReCa se simţea oricum, aşadar, cu sau fără pandemie, ideea din spatele POT Stories avea să prindă rădăcini, acum poate mai puternice ca niciodată.

„În zona de design, echipa de arhitecţi - Elena Viziteu şi Andrei Guţu - a colaborat cu mine şi cu partenerii mei, astfel încât POT să fie mai mult decât un proiect de design, să devină un proiect de suflet. Am petrecut multe ore pe şantier şi cred că altfel rezultatul final nu ar fi fost acelaşi. Am vrut, încă de la început să stabilim un nou standard în industria HoReCa şi am reuşit, zicem noi.“

Alexandru Popescu spune că POT Stories reconsideră conectarea oamenilor cu mediul natural, înţeles aici ca organic/viu.

„Structura de bază a locului, de sorginte industrială a fost reutilizată adaptativ cu tehnologii asociate bio designului.“ Toate materialele şi tehnicile folosite utilizează minimul de energie şi resurse.

„Vorbim, astfel, de o ţesătură organică, dar funcţională, care îmbracă spaţiul şi încurajează sistemul senzorial prin texturi virgine: tencuială finisată natural, lemn, piatră, metal, lână, funie împletită, ceramică.“

Mai departe, suprafaţa vitrată amplă permite ca lumina naturală să fie dinamică, oferind transparenţă spaţiului atât din interior, cât şi din exterior.

„Se conservă, astfel, ţesătura clădirilor vecine, dar într-un mediu intim, printr-o configuraţie de centre, cu distinctivitate vizibilă, dar care se potenţează reciproc. Spaţiul devine un sistem viu, care te adăposteşte.“

În realizarea POT Stories s-au folosit multe materiale naturale - tencuieli antibacteriene - certificate Bio, lemn reciclat, piatră naturală, hârtie reciclată, sfoară din iută -, multă muncă fiind realizată de meşteşugari şi artişti, şi mult handcraft.           

„Ca să ofer şi un detaliu amuzant: la un moment dat am epuizat tot stocul de sfoară din iută existent în Bucureşti.“

Rezultatul este un loc care-şi adăposteşte oaspeţii şi le expune o colecţie de poveşti printr-o colecţie de obiecte atent curatoriată.

„Fiecare dintre noi poate să vă spună exact de unde am luat fiecare piesă de mobilier, fiecare furculiţă, fiecare pahar, fiecare obiect pe care îl poţi vedea în jur.“

Mâncarea respectă aceleaşi principii organice, iar lista de vinuri este simplă. Orice complicaţie chiar nu îşi are rostul în aceste vremuri oricum complicate.

„POT este un amestec de experienţe - mâncare simplă şi onestă obţinută din cele mai bune ingrediente proaspete şi cu o gamă largă de vinuri atent selecţionate, o atmosferă relaxată, caldă şi autentică.“

Meniul este nomad, construit în jurul experienţelor pe care le-au trăit fondatorii POT călătorind în jurul lumii. Practic, experienţa culinară duce mai departe nişte poveşti personale.

„La fel ca set-up-ul, meniul înseamnă o nouă experienţă, în care combinaţia mâncare-vin capătă un nou sens, în care ieşitul în oraş înseamnă mai mult decât să stai la o masă, în care ingredientele naturale, aromele şi plantele folosite dezvăluie fiecărui client în parte arta de a «monta» un preparat într-un POT (vas, bol, în engleză - n. red.).“

Şi indiferent de cât de complicată este viaţa acum, Alexandru Popescu spune că lucrurile trebuie să meargă mai departe dintr-un motiv cât se poate de simplu: nevoia de socializare este poate cea mai importantă trăsătură a noastră.

„Sigur, acum socializăm în cerc restrâns şi experimentăm mâncatul pe terasă, în aer liber, dar sunt convins că, încet-încet, o să reintrăm în normal. Abia atunci POT îşi va atinge adevăratul potenţial! Abia aştept!“

Cu acest lucru în minte, fondatorii POT spun că deja lucrează la un nou proiect.

„Avem planuri mari pentru viitor, cu toate că, în acest moment, situaţia în industria noastră este atât de dificilă. Noi însă credem în proiect, aşa că tocmai am încheiat un contract de închiriere pentru deschiderea unui nou restaurant în cadrul proiectului Sector 0, dezvoltat de Forte Partners.“

Sector 0 este o iniţiativă a Forte Partners, unul dintre cei mai activi dezvoltatori de pe piaţa locală, pe segmentul office premium care constă în dezvoltarea de clădiri de birouri destinate comunităţilor creative, atât companiilor, cât şi celor care lucrează pe cont propriu.

Sector 0 va demarca o zonă de clădiri perfect integrate în stilul arhitectural înconjurător (art deco), în vecinătatea clădirii reprezentative a Palatului Telefoanelor, de pe Calea Victoriei. 

„Povestea noastră înseamnă mai mult decât mâncare sau vin, mai mult decât un going out, mai mult decât un restaurant - este vorba, în primul rând, despre oameni care fac lucruri excepţionale, despre obiecte cu poveste, sustenabilitate şi comunitate. Credem că viaţa este compusă din suma experienţelor pe care le trăim şi vrem să le oferim clienţilor noştri, una pe care să o ţină minte.“