Arts & Design

Obiecte magice: Cum poate o oglindă să adauge înălţime sau adâncime unei camere acolo unde spaţiul nu prea ajută? Galerie Foto

24 apr 2019 963 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Prima formă de oglindă a fost luciul apei. Atât de puternică a fost atracţia regăsirii şi conştientizarea acesteia, încât unii, cum este cazul celebrului Narcis, au ajuns să se îndrăgostească de propria reflexie. Mai departe, oglinda, în poveşti, a devenit obiect magic, dar şi posesoarea răspunsului sincer la întrebarea „oglindă, oglinjoară, cine este cea mai frumoasă din ţară?“ Adevărul nu ne convine uneori, aşa că în cabinele de probă au apărut oglinzile care lungesc uşor silueta, iar în parcurile de distracţii, cele care deformează pentru a ne face să râdem în hohote. În designul interior, oglinda are din nou proprietăţi miraculoase, inteligent folosită ea putând crea spaţii acolo unde acestea nu există. După Afaceri Premium vă prezintă câteva trucuri desprinse parcă din cărţile de magie.

„În funcţie de dimensiunea pe care vrem să o adăugăm unei camere, cel mai simplu este să optăm pentru o oglindă dintr-o singură bucată. Spre exemplu, dacă vrem să dăm înălţime unei încăperi, putem opta pentru o oglindă îngustă, care acoperă întregul perete, între podea şi tavan, sau pentru una lată, pentru a da adâncime unei camere“, spun reprezentanţii retailerului online de mobilă şi decoraţiuni Vivre.

Zonele mai puţin obişnuite devin şi ele suprafeţe perfecte pentru jocuri ale iluziilor. Astfel, nu sunt de neglijat suprafeţele cum ar fi spaţiul dintre blatul de bucătărie şi dulapuri, o zonă destul de ternă şi întunecată, care, cu ajutorul unei oglinzi şi a unor lumini, se poate lumina şi deveni ideală pentru gătit.

„La fel şi zona de bar, atunci când acesta nu este amplasat lângă o fereastră“, continuă reprezentanţii Vivre.

Oficialii Ethan Allen dau şi ei o mână de ajutor în misiunea de a crea senzaţia de spaţiu acolo unde suprafeţele nu sunt foarte generoase şi propun asortatea oglinzilor cu alte câteva „trucuri.“

„O variantă de a crea senzaţia de spaţiu mai mare o reprezintă finisajele albe sau în tonuri cât mai deschise (bej, crem etc) şi materialele fluide pentru covoare, perdele etc.“, spune Diana Şucu, antreprenoarea care a adus pe plan local brandurile de mobilă şi decoraţiuni interioare Ethan Allen, Caracole şi Bernhardt.

O idee bună în tentativa de a transforma, măcar la nivel de iluzie, un apartament de două camere, de exemplu, într-un penthouse, este completarea reflexiilor facilitate de oglinzi cu o sursă de lumină. „Lumina ajută şi în spaţii precum baia, scările sau holul. Dublarea oglinzii de o sursă de lumină, în spate sau de-a lungul ramei, nu doar că lasă impresia unui spaţiu mai amplu, dar şi oferă mai multă luminozitate“, explică reprezentanţii Vivre.

Lumina naturală este în sine un aliat de nădejde în combinaţie cu oglinzile de mari dimensiuni.

„Am folosit oglinzi pentru a obţine iluzia de spaţiu, îmbrăcând un perete în oglindă. Am ales peretele poziţionat în faţa ferestrei, aşa încât lumina care intră pe fereastră este reflectată de oglindă înapoi în încăpere.  Nu numai că se creează iluzia unui spaţiu mai mare, dar a devenit şi mult mai luminos locul folosind oglinda în acest fel“, spune Anda Roman, cea care deţine atelierul de mobilier şi decoraţiuni interioare cu acelaşi nume.  Şi ea este de părere că iluzia de spaţiu mai mare este potenţată de culori deschise.

Astfel, am putea folosi mai multe nuanţe de alb. „Am putea, de asemenea, să folosim un tapet în culori deschise care creează iluzia de profunzime în spaţiu“, recomandă Anda Roman. 

Dacă însă spaţiul nu este o problemă, atunci oglinda capătă alte puteri, de obiect decorativ. Şi aici opţiunile sunt tare interesante, ca reţeta unei poţiuni magice.

„Trebuie menţionate diversele piese de mobilier ale căror fronturi sunt placate cu oglindă antichizată, cum este cazul măsuţelor de cafea, comodelor sau bufetelor, dar scopul acestora nu este de a mări vizual spaţiul, ci unul pur decorativ“, spune Diana Şucu.

Dacă vă place să vă jucaţi cu diferite senzaţii, alegeţi pentru rama oglinzii aceeaşi nuanţă ca peretele, astfel încât obiectul se poate transforma lejer într-o poartă de trecere spre o altă lume, sugerează reprezentanţii Vivre.

Încadrarea unei oglinzi mari cu oglinzi de dimensiuni mai mici este un alt joc de design interior care poate atrage, la fel cum sunt combinaţiile de oglinzi cu alte materiale, cum este cazul lemnului sau al metalului.

Oglinzile se pot integra în designul locuinţei sub diferite forme inovatoare. „De la mobilierul din cameră, la rama foto, la ceas (din încăpere - n. red.) şi până la cutiile de bijuterii, avem numeroase opţiuni creative prin care le putem integra în amenajarea interiorului locuinţei. O soluţie în vederea creării iluziei unui spaţiu mai mare sunt oglinzile ce se pot poziţiona într-o nişă“, completează reprezentanţii Vivre.

Rama în sine este un instrument care permite introducerea oglinzii în scenariul dorit.

„Avem modele cu ramă antichizată pentru interioare vintage, cu ramă din lemn frumos sculptată pentru interioare provensale, cu ramă din sticlă/mozaic pentru decoruri moderne sau cu ramă elegantă pentru gusturile cele mai rafinate, clasice. Important este să alegem un model în armonie cu amenajarea“, spune Diana Şucu.

Dar nu vă lăsaţi duşi prea tare de vrajă, pentru că sunt câteva lucruri de care ar trebui să ţineţi cont când introduceţi o oglindă într-o cameră. Cel mai important factor în a alege o oglindă este rolul pe care îl va avea, atrag atenţia reprezentanţii Vivre.

Potrivit acestora, acolo unde avem nevoie să dăm amploare unui spaţiu precum cel din baie sau bucătărie, ne vom concentra pe rolul funcţional al oglinzii şi e de preferat să alegem una cu ramă îngustă, care umple spaţiul.

„În living sau hol, pe de altă parte, oglinda poate căpăta un rol central. Fie că vorbim despre o piesă de mobilier mare, faţetată, precum o măsuţă de cafea sau un cabinet, despre o oglindă cu picior sau de perete, aceste spaţii ne permit să o tratăm ca pe un element important de decor, pusă în valoare prin design, ramă, culoare, amplasare sau lumini“, mai spun reprezentanţii retailerului online de mobilă şi decoraţiuni interioare.

În dormitor de exemplu, dacă vrem să creăm o atmosferă intimă, putem alege o oglindă fumurie, spune Diana Şucu. În living, pe de altă parte, folosim oglinzi decorative, iar în hol şi dressing alegem oglinzi foarte practice, mai spune antreprenoarea.

Anda Roman vine la rândul ei cu mai multe idei.  „Propunerile mele sunt foarte diferite, în funcţie de spaţiul despre care vorbim.“

Astfel, spune antreprenoarea, dacă vorbim de o baie, atunci putem folosi oglinzi mai mari, rotunde, sau putem face şi o compoziţie formată din mai multe elemente, aflate în dialog.

„Dacă ne permite încăperea, putem folosi oglinzi mari, imense, aşezate pe podea pentru obţinerea unui efect dramatic. În toate cazurile, oglinzile, ca şi celelalte elemente folosite în amenajare, sunt doar piese dintr-un puzzle mai mare, puzzle care trebuie gândit la nivel conceptual înainte de toate“, mai spune Anda Roman.

Designerul care deţine Atelierul Anda Roman afirmă că important e să nu fie amestecate foarte multe elemente şi accesorii, chiar dacă această tendinţă este la mare modă.

„Eu tot spun că nu e uşor să amesteci stilurile şi obiectele care aparent nu au nicio legătură între ele. Dacă nu suntem siguri, mai bine rămânem la mai puţine decoraţiuni“, sfătuieşte Anda Roman. 

În seria Harry Potter, oglinzile sunt printre obiectele magice pe care le foloseşte tânărul vrăjitor. Unele facilitează legături din lumi diferite, iar altele nu arată chipul, ci dorinţa inimii.

Până la a ajunge însă la măiestria lui Harry Potter, puteţi experimenta fel şi fel de vrăji de design interior cu oglinzi chiar în propria casă, respectând însă cele de mai sus.

Şi nu vă faceţi griji dacă spargeţi vreuna. Nu aduce şapte ani de ghinion, ci vă oferă posibilitatea de a folosi cioburile pentru noi şi noi interpretări.