Arts & Design

Locuri de joacă pentru alt fel de comunităţi: Cum au ajuns micile spaţii de evenimente la mare modă? Galerie Foto

08 mai 2018 561 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie
 
Ştiţi unde vă puteţi răsfăţa cu un carpaccio de ananas cu cremă de brânză de capră, ierburi aromatice şi ceapă caramelizată? Într-o sală de fitness. Şi dacă vi se face poftă de ardei umplut cu mâncărică de vinete, sos de gulaş şi carne de vită gătită încet în borş de tărâţe, ei bine, aflaţi că într-un garaj din centrul oraşului puteţi să vă răsfăţaţi gastronomic. Team-building-ul nu se mai face în sala de hotel lipsită de personalitate, ci într-un studio, în jurul unei mese prietenoase de stejar puternic. Până la urmă, dacă vedem cum comunităţile se schimbă, spaţiile de evenimente de ce ar rămâne la fel?
 

„Cred că oamenii au un apetit tot mai mare pentru experienţe noi, sunt tot mai curioşi, astfel încât aceste nevoi se reflectă tot mai clar în noile spaţii de evenimente care se deschid în Bucureşti“, spune Cristina Mazilu, proprietara Mazilique Studio şi a site-ului pe teme culinare Mazilique.ro.

Mazilique Studio este un open space de 90 de metri pă­traţi, împărţit în două zone, bu­cătăria propriu-zisă, complet utilată din punct de vedere tehnic, care se continuă printr-o masă comună cu o zonă de socializare.

Investiţia în acest spaţiu a fost de circa 52.000 de euro. Iniţial, locul avea o destinaţie mai degrabă personală, fiind un fel de laborator care susţinea generarea de conţinut pentru site-ul Mazilique.ro. Ulterior însă, studioul şi-a deschis uşile către oamenii aflaţi în căutarea unor spaţii de evenimente altfel, exasperaţi peste măsură de sălile de conferinţă standardizate până la epuizare.

„Am deschis Mazilique Studio acum doi ani, în martie 2016. Motivul principal a fost nevoia unui spaţiu în care să îmi pot desfăşura activitatea pentru Mazilique.ro, practic o bucătărie de teste, un atelier în care să experimentez, să fotografiez şi să testez reţetele care apar pe blog.“ După amenajarea spaţiului, rezultatul a permis să dezvolte conceptul şi să aducă în jurul mesei de stejar prieteni care împă­r-tăşesc aceeaşi pasiune pentru mâncare, într-un open space informal, spune Cristina Mazilu.

Potrivit acesteia, amenajarea spaţiului a durat aproape 6 luni de zile.

„Am ales să colaborez cu arhitecta Eliza Yokina (unul dintre arhitecţii-parteneri ai biroului Cumulus, n.red.), care a reuşit să transpună viziunea mea asupra spaţiului într-un mod foarte armonios.“

Şi-a dorit ca acest loc să transmită căldura unei bucătării, atmosfera care se creează în jurul mesei, care invită la socializare şi-ţi face poftă să încerci din toate felurile de mâncare, mai spune Cristina.

Invitaţia la socializare a funcţionat de minune, ca mirosul rotund al unei supe de linte cu chorizo, aşa că masa din micul studio este mai mereu plină de fel şi fel de comunităţi, de la corporatişti la hipsteri, advertiseri sau oameni din industrii grele, dar cu inimi uşoare.

„Spaţiul este foarte versatil, aşa că ne permite să organizăm mai multe tipuri de evenimente. De-a lungul timpului, la Mazilique Studio au avut loc ateliere de gătit, team building-uri, lansări de produse, degustări, şedinte foto-video şi petreceri private. Clienţii vin atât din zona de business-corporate, cât şi din cea privată, persoane care îşi doresc să experimenteze un tip nou de întâlniri gourmet“, adaugă ea.

Studioul Mazilique este doar un exemplu, micile spaţii de evenimente fiind din ce în ce mai căutate, nu doar în Bucureşti.

Printre betoanele care au început să prindă viaţă în fostul Palat Universul, din centrul Bucureştiului, la etajul 1 a apărut spaţiul de evenimente Mezanin. Cu un design auster, micul spaţiu care-i are ca vecini pe cei de la cafeneaua Beans & Dots, dar şi zona de co-working pentru industriile creative TAG Bucureşti, are cereri până în vară de la cei care vor să facă şi alt fel de evenimente.

„S-a dovedit a fi o investiţie bună, o pivotare isteaţă. Avem deja cereri pentru evenimente până în iunie“, spunea recent Alexandru Aron, ex-senior copy-writer la McCann Erickson sau ex-creative director la Odyssey, acum unul dintre investitorii în Mezanin şi TAG Bucureşti.

Sunt şi exemple care arată însă că uneori nici nu sunt necesare mari investiţii în realizarea unui spaţiu pentru evenimente. Dacă ţii ochii deschişi, garaje părăsite, săli de fitness sau showroom-uri de mobilă se pot dovedi gazde foarte primitoare pentru comunităţile ceva mai deschise la minte.

„În cei peste trei ani de când construim, lună de lună, restaurante efemere, am poposit în spaţii cu adevărat out of the box, de la service-uri auto, la săli de fitness, teatre înainte de inaugurare sau ziduri părăsite“, spune Medine Pop, creative director în cadrul WeDine, un business care s-a specializat în organizarea unor evenimente de tipul pop-up. Prin cinele organizate, We Dine a reuşit să atragă atenţia asupra unor locaţii cu potenţial, care, prin expunerea de care au beneficiat şi recontextualizarea atribuită, au ajuns să fie solicitate în scopul găzduirii de evenimente, căpătând astfel o funcţionalitate adiacentă.

„Mulţi dintre ownerii lor au continuat să le folosească în acest scop sau chiar să regândească destinaţia comericală şi potenţialul locului.“

Locaţia nu este cunoscută în avans, iar meniul şi selecţia de băuturi sunt mereu surprinzătoare, mica ghicitoare fiind validată prin cei peste trei ani de existenţă ai conceptului.

„Am fost martori ai unor transformări spectaculoase ale unor spaţii, cu precădere industriale, în centre creative sau cu potenţial comercial. Este o tendinţă în acest sens, sunt mulţi tineri antreprenori care dezvoltă proiecte de reabilitare a unor spaţii defuncte, uitate de timp şi scop“, mai spune Medine Pop. Probabil, una dintre raţiuni este dată de chiriile incomparabil mai mici şi de arhitectura deschisă, care permite crearea unor concepte elaborate, fie ele statice sau modulare.

Potrivit reprezentanţilor WeDine, scouting-ul de locaţii este o activitate full-time.

„Ţinem ochii deschişi când mergem pe stradă, astfel încât niciun potenţial spaţiu să nu ne scape. Locul ne dă, de cele mai multe ori, direcţia artistică,

construind conceptul de cină în jurul a tot ceea ce ne inspiră el. Sentimentul de a cina într-un restaurant sau un ball room este diferit faţă de cel insuflat de a cina într-o fabrică părăsită sau într-un service auto“, mai spun cei de la WeDine.

Şi ştiţi care este vestea bună? Că România toată este plină de fabrici părăsite, de case vechi, galerii de artă fancy şi de antreprenori cu idei care văd viaţa dintre betoane.

Aşa că de ce aţi mai merge la evenimente într-o sală de hotel lipsită de personalitate, dar plină de mochete, când există atâtea opţiuni interesante?

Ţineţi ochii deschişi că nu ştiţi când veţi savura următorul risotto infuzat cu şampanie într-un showroom auto sau când veţi prepara cu şeful direct un pesto de leurdă într-un studio de lângă piaţa Obor.