Arts & Design

Cum s-a reinventat industria prin designul interior? Galerie foto

27 mar 2015 2109 afişări de Ioana David
Din aceeaşi categorie

Simplitatea, culorile pale şi naturaleţea au fost constantele ultimilor ani în designul interior. Astfel casele au devenit mai lejere, mai ample şi mai uşor de amenajat. Dar acum un nou trend se conturează, unul în care ideea de aspect brut, neprelucrat este pe deplin exploatată. Este perioada în care decorul industrial este la putere, iar piesele centrale sunt din metal în timp ce rolul de încălzire a interioarelor le revine decoraţiunilor.

„Designul industrial este despre expunerea „francă“ a materialelor, despre impresia de natural, brut, nefinisat, deşi un astfel de look autentic al unui interior presupune, de multe ori, mai multă atenţie şi ima­ginaţie decât în mod obişnuit. Scenariile de acest fel au revenit puternic în trend în ultimii ani, lucru valabil şi în România“, spune Mihai Gurei, managerul Intro, showroom de design din Capitală.

Noua orientare este prezentă peste tot, adaugă el, fie că vorbim de cafenele şi baruri în care predomină culori reci: verde închis, maro, gri brut şi materiale naturale sau dure precum metalul, fierul forjat, alama şi betonul, fie că vorbim locuinţe personale în care inserţiile metalice sunt îmblânzite de scaune colorate, lămpi, sfeşnice sau alte accesorii.

Acest stil reprezintă un melanj de obiecte vechi şi noi, completează arhitecta Diana Stere de la GranDesign, de materiale brute, nefinisate, o paletă cromatică ternă, obiecte recondiţionate, inovaţie în ceea ce priveşte refolosirea multor obiecte. Într-un cuvânt, diversitate din toate punctele de vedere, cu un puternic aspect masculin.

Cuprul, alama, bronzul se regăsesc în combinaţii fericite, atât în piese de mobilier, cât şi în decoraţiuni îndrăzneţe. Dar şi aluminiul poate fi o sursă de inspiraţie pentru diferite interioare. Cât din fiecare? Ţine de flerul designerilor şi îndrăzneala proprietarilor.

Provocat de După Afaceri Premium să amenajeze un living în acest stil, Mihai Gurei a explicat că un interior de acest fel este dominat de nuanţe neutre, de suprafeţe din lemn şi metal, finisaje ce lasă impresia de „patină“ căpătată în timp, printr-un proces accelerat de uzură.

În viziunea lui, un living de inspiraţie industrială îşi poate lăsa pereţii din cărămidă descoperiţi şi ţevile de cupru la vedere. Poate fi populat cu piese elegante din nuc masiv, completate cu accesorii şi piese metalice. În jurul unei mese elegante din lemn, de exemplu, se pot înşirui armonios scaune Tolix, un brand francez cu o tradiţie de aproape 100 de ani în istoria producţiei de mobilier din metal.

Un astfel de decor ar putea aduce frânturi din romanticul Paris prin aerul discret de bistro şi farmecul industrial atemporal prin scaunele Nicolle.

Iar în scenariul lui Mihai Gurei, corpurile de iluminat sunt esenţiale. O recomandare ar fi o lampă de podea elegantă şi rafinată, cu accente aurii, precum Copper Bronze, creată de celebrul designer industrial Tom Dixon. O altă recomandare sunt lămpile suspendate, precum seducătoarele lămpi la Frama, compuse din becuri cu forme inedite, accesorizate cu fasunguri din diverse finisaje şi culori (cupru, cupru brun, oţel, alamă, negru sau alb mat).

Fie că este vorba de un living, fie de un dormitor, arhitecta Diana Stere ar opta pentru pereţi nefinisaţi - beton, cărămidă aparentă sau o tencuială nefinisată, cu aspect uzat -, pentru pardoseli din duşumea, o paletă cromatică austeră, în tonuri de gri şi maro, revigorată cu accente puternice de culoare, generate de accesorii. Ar alege un mobilier cu influenţe vintage şi doar câteva piese, cu detalii metalice, ori piese recondiţionate sau „reinventate“ sub altă funcţiune. O altă opţiune ar fi piesele din lemn masiv sau tapiţate cu piele, piese a căror structură metalică se conturează grafic pe suprafeţele nefinisate ale spaţiului. Iar în acest caz, corpurile de iluminat sunt supradimensionate.

Interioarele amenajate în acest fel au avantajul că nu au nevoie de o întreţinere complicată, iar eventualele zgârieturi ce ar putea să apară nu ar face decât să le mărească farmecul şi aspectul de industrial.

„Intervine «patina», un aer industrial, nostalgic pe care aceste piese îl capătă în timp. Avantajele emoţionale sunt nenu­mărate: astfel de piese aduc accente de personalitate şi glam în interioare de pretutindeni, sentimentul unui refugiu rafinat, fie că vorbim de locuinţe private sau spaţii publice“, explică Mihai Gurei. Cum metalul îşi poate găsi locul în orice spaţiu public sau privat, doar imaginaţia mai trebuie pusă la treabă, astfel încât rezultatul final să fie desăvârşit.