Arts & Design

Exerciţiu de imaginaţie. La umbră, la adăpost de razele fierbinţi ale soarelui, pe un scaun confortabil, în zilele în care noaptea nu se mai îndură să vină

29 iun 2017 980 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

O limonadă cu fructe proaspete sau un vin abia scos de la rece, care începe să transpire „de emoţie“ la întâlnirea cu vara. Unu sau mai multe şezlonguri sau scaune colorate, o masă din lemn şi o atmosferă demnă de un garden sau cocktail party. L-am lăsat ultimul intenţionat, pentru că în toată această poveste, mobilierul are rolul lui incontestabil, de aceea designerii îi acordă la fel de multă importanţă precum celui de interior.

 

„Oîndepărtare de la «cuminţenia» asociată cu interioarele albe, pastelate sau în tonuri neutre începe să se vadă şi la exterior. În timp ce culorile pe care la asociem cu natura nu se vor demoda niciodată în mobilierul de exterior (verde stins, gri-beton, alb, lemn), contrastele mai puternice încep să-şi facă loc şi pe terasă sau în grădină, vedem accente de galben, turcoaz, verde intens, folosite inclusiv în cazul mobilierului împletit“, spune Mihai Gurei, proprietar al showroomului de design Intro, din zona Dorobanţi.

Cum soarele începe să prindă forţă, grădina devine o extensie subtilă a decorului din interior, aducând chiar şi în mediul exterior canapele moi, pufuri şi perne confortabile, dar din texturi rezistente la intemperii. În funcţie de spaţiul avut la dispoziţie, în grădină pot fi oricând instalate hamace sau şezlonguri, numai bune pentru citit sau relaxat în zilele lungi de vară, o masă şi scaune pentru un mic-dejun copios la aer, umbrele pentru protecţie, pavilioane sau foişoare romantice pentru spaţiile şi mai generoase. Suporturile decorative pentru foc sunt şi ele o idee bună pentru serile răcoroase. Sau pentru atmosferă.

Totuşi, e important să nu aglomerăm cu mobilier o zonă al cărei scop este relaxarea, tocmai pentru că scenariul grădinii individuale este unul intim şi cald, ca o sufragerie în aer liber. Sau ca o bucă­tărie, pentru cei care preferă să gătească într-un mediu deschis.

O grădină armonioasă va fi totdeauna, pe timp de vară, locul ideal al întâlnirilor între prieteni şi al conversaţiilor. De aceea, e nevoie ca mediul să fie prietenos şi, mai presus de toate, confortabil.

Simplitatea pare să fie cheia în amenajarea oricărei grădini, unde există avantajul ca, pe lângă mobilier, să putem jongla cu detaliile naturale avute la dispoziţie. „Gră­dinile japoneze pline de vegetaţie superbă, indiferent de sezon, cu mobilier minimalist, mi-au rămas cel mai puternic în amintire“, spune Mihai Gurei, cu gândul la cele mai frumoase grădini pe care le-a văzut vreodată. Acestea se remarcă, mai degrabă decât prin mobilier, prin atenţia la detalii şi prin modul în care plantele şi copacii sunt „coafaţi“ şi aranjaţi astfel încât să existe o armonie perfectă.

Şi, când vine vorba despre armonie, designerii sunt atenţi la modul în care jonglează şi cu texturile. Materialele naturale obişnuite, precum lemnul sau răchita, încep să fie asociate cu unele inedite, cum ar fi plăcile de terrazzo, adică piese mozaicate, adesea colorate, care schimbă fundamental aspectul unei terase, având în plus şi avantajul durabilităţii.

De altfel, îngrijit bine, mobilierul din grădină poate avea viaţă lungă, spun specialiştii.

„Mobilierul de calitate poate fi folosit timp îndelungat dacă respecţi instrucţiunile de îngrijire a acestuia. E recomandat să investeşti în materiale rezistente, precum oţel inoxidabil, aluminiu, lemn de tec, perne din textil impermeabil, cu rezistenţă sporită la razele ultraviolete. Dacă ai ales nişte scaune din plastic, de exemplu, e bine să ţii cont că acestea se vor decolora, în timp, dacă le vei ţine tot timpul expuse la soare“, explică Mihai Gurei, de la Intro. Showroomul din zona Dorobanţi reuneşte branduri cu autoritate în domeniul amenajărilor interioare şi exterioare, sub semnătura unor designeri precum George Nelson, Verner Panton, Eero Aarnio, Jasper Morrison, Konstantin Grcic sau Donna Wilson.

Pentru a conferi o rezistenţă mai îndelungată, designerii danezi de la JYSK au creat o colecţie nouă de mobilier pentru grădină din mai puţin lemn natural şi mai multe materiale artificiale care imită lemnul. Sunt mai uşor de prelucrat şi durează mai mult. Inspiraţia a venit din climatul scandinav, unde e nevoie de un mobilier care să reziste la schimbările meteorologice frecvente. Brandul rămâne fidel unui design minimalist şi în culori terne. Astfel, JYSK se poziţionează la polul opus culorilor puternice, pentru că designul scandinav se caracterizează printr-un stil foarte simplu, aproape lipsit de culori. De fapt, numele JYSK este o abreviere de la denumirea peninsulei Iutlanda şi semnifică, în limba daneză, calităţi precum simplitatea, onestitatea şi conştiinciozitatea. Foarte rar îşi fac loc culorile în amenajările nordicilor, iar atunci când o fac, în mod cert nu sunt trecute cu vederea.

„Dacă te duci în casa unor oameni din Scandinavia şi o compari cu o casă din Italia, Spania sau chiar România, o să observi uşor diferenţele. O să vezi unde culorile sunt la ele acasă, şi unde nu. Casa mea, de exemplu, este în principal decorată în alb şi negru, însă în grădină am scaune albastre, care sparg din monotonie“, spune Rune Jungberg, director de comunicare pentru JYSK Nordic, grupul din care face parte şi JYSK România.

Indiferent de tendinţele legate de culoare, care sunt trecătoare, suste­nabilitatea este trendul ur­mătorilor ani, iar o colecţie atemporală, sau măcar una care poate trăi mai mulţi ani, este lozul câştigător.

„Acesta este secretul designului scandinav, este atât de simplu încât e nemuritor. Chiar dacă mobila are zece ani vechime, poţi s-o foloseşti oricât vrei, atâta timp cât e rezistentă în continuare, pentru că nu se demodează“, spune Rune Jungberg.

Depozitarea mobilierului pe timp de iarnă e unul dintre criteriile importante de care trebuie ţinut cont, pentru că, în funcţie de spaţiul disponibil, se pot alege scaune stivuibile sau pliabile şi, în general, mobilier care poate fi uşor strâns şi depozitat. Când vine vorba de grădinile mai ample, cele ale localurilor, mobilierul acelora trebuie să fie cu atât mai durabil cu cât interacţionează cu mai mulţi utilizatori de mai multe ori pe zi şi sunt astfel mai predispuse la uzură.

Indiferent de grădină, însă, procesul de amenajare este cel de care depinde frumuseţea spaţiului.

„Cel mai important lucru atunci când îţi amenajezi grădina este să-ţi placă atât activitatea de amenajare, cât şi grădina în sine“, este de părere Rune Jungberg, directorul de comunicare pentru JYSK Nordic.

Pentru cei mai noncon­formişti, există oricând varianta recondiţionării pieselor vechi, care pot fi pictate sau reasamblate şi astfel nu doar că vor purta amprenta personală, dar vor avea şi o nouă poveste de spus. O simplă rearanjare a elementelor poate schimba aspectul unei grădini pregătite să ia vara „în piept“.

„Pentru că investiţia în piese de exterior de calitate este adesea costisitoare, trebuie să faci şi alegerile estetice care ţi se potrivesc, ca să fii sigur că nu te vei plictisi de decor după o singură vară“, spune reprezentantul Intro Design.