Arts & Design

Doi tineri s-au inspirat din călătoriile din Franţa, Italia şi Elveţia şi au ridicat în inima Bucovinei un chalet alpin în interpretare românească

19 iul 2019 3124 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Amplasată în inima Bucovinei, cuibărită „la sânul“ culmilor domoale ale munţilor din zonă, staţiunea Vatra Dornei a fost mulţi ani un paradis pentru cei care căutau un refugiu, un loc aruncat de zei suficient de departe de aglomeraţia marilor oraşe pentru a putea asculta natura, şi totuşi suficient de aproape de civilizaţie cât să nu te simţi rupt de lume. În ultimii ani însă, o serie de proiecte cu un design contemporan, dar totodată inspirate de istoria locului, par să pună staţiunea pe o nouă hartă: cea a destinaţiilor care au toate ingredientele necesare cuceririi căutătorilor de frumos din toate colţurile lumii. Un astfel de proiect - poate cel mai nou, este butic-hotelul Kaban.

Ar fi putut să se numească orice combinaţie de cuvinte care să includă termeni clasici precum „Dornei“, „ţara“ sau „Bucovinei“, dar fondatorii au vrut un nume modern, masculin, uşor de pronunţat şi de reţinut de români şi de străini deopotrivă, şi totuşi cu rezonanţă locală. Aşa a apărut Kaban, „alesul“ de pe o listă ce cuprindea şi variante precum Carabin sau Viletta, după cum povesteşte Bogdan Apetri, general managerul şi cofondatorul proiectului lansat oficial în toamna anului trecut.

„Povestea Kaban a început în momentul în care am decis să ră­mânem în România (el şi sora lui - n.red.). Este un hotel ce a fost construit în perioada 2014-2018 şi a fost inaugurat în luna septembrie a anului trecut.“

Întregul proiect a fost coordonat de proprietari, Diana, medicul care şi-a petrecut ultimii ani în spital - prin natura profesiei -, şi pe şantierul de lucru - din dorinţa de a realiza Kaban aşa cum şi l-a imaginat, alături de Bogdan, care înainte de a fi cofondatorul Kaban a făcut nopţi albe pentru ca visul lui să se concretizeze şi curse lungi de enduro, pentru ca toate temerile şi grijile să se risipească la „Finish“.

Apetitul pentru antreprenoriat cei doi l-au moştenit de la părinţi, aceştia din urmă deţinând compania Dorna Medical, un business românesc din piaţa de servicii medicale private şi de laborator, înfiinţat în urmă cu mai bine de două decenii la Vatra Dornei, în judeţul Suceava.

Inspirat de călătoriile sale în afara ţării, Bogdan spune că şi-a dorit să capteze ceva din atmosfera din Franţa, Elveţia sau Italia, fără a pierde însă esenţa românească. „Tot timpul am fost uimit de hotelurile gen chalet din Alpi şi am vrut să construiesc unul asemănător în Vatra Dornei.“ De altfel, nu doar inspiraţia a venit de peste hotare, ci şi o parte din produsele necesare amenajării. La fel ca întregul concept, şi când vine vorba de amenajare ponderea e 50-50%, mai exact o parte din mobilier este „made in Franţa“, pe când cealaltă poartă pecetea artizanilor din zona Dornei. Mobilierul cu aspect vintage a fost adus din Hexagon pentru că local nu a fost găsit nimic similar. Dulapurile, mesele, biblioteca şi tavanele din lemn sunt româneşti 100%.

„Am mers din prima pe conceptul de butic-hotel, am lucrat după un proiect bine stabilit cu un birou de arhitectură şi design din Cluj-Napoca care se numeşte Studio 49, iar designerul principal a fost Gosho Stefanov, un arhitect clujean cu origini bulgăreşti care are foarte multe proiecte în zona HoReCa din Cluj-Napoca.“

Dezvoltarea hotelului Kaban a costat 2 milioane de euro, după cum spune Bogdan Apetri, care adaugă că şi-a dorit ca rezultatul să fie un proiect family friendly şi

bike friendly. Boutic-hotelul Kaban dispune de patru apartamente şi şapte camere duble ce pot fi închiriate doar în regim hotelier.

Până în momentul de faţă, la Kaban au fost cazaţi aproape 2.000 de turişti, majoritatea din România, dar au existat şi vizitatori din Israel, Iordania, Uruguay, Suedia, Germania, Italia sau Marea Britanie.

„Procentul străinilor nu este foarte mare, dar vrem să creştem în următorii ani. Ca planuri de dezvoltare, încercăm cât mai mult să creştem numărul de înnoptări la Vatra Dornei şi vrem să ne dezvoltăm pe partea de turism activ.“

Cu o natură ce rivalizează cu cea din Austria, cu hoteluri la standarde occidentale şi cu mănăstiri considerate nu doar lăcaşuri de cult, ci bijuterii arhitecturale demne de patrimoniul UNESCO, Vatra Dornei se poate aşeza la masă cu staţiunile din Alpi şi poate considera că are o „mână câştigătoare“.

Bucovina este cel mai bine cunoscută pentru mănăstirile sale rupte din rai, şi nu degeaba. Mihai Eminescu a denumit Putna „Ierusalimul neamului românesc“, iar biserica mănăstirii Voroneţ este supranumită „Capela Sixtină a Estului“ pentru fresca Judecăţii de Apoi care a fost pictată cu pigmentul albastru de Voroneţ. În total opt mănăstiri din zonă sunt pe lista patrimoniului UNESCO, dar acestea nu sunt singurul atu al zonei care îşi aşteaptă turiştii cu un mix perfect echilibrat de natură, gastronomie, cultură şi istorie.

Bogdan Apetri spune că există o serie de activităţi aparte pe care le recomandă celor care trec pragul Kaban, de la ture cu maşini de off-road pe toţi munţii din zona Dornelor, la expediţii pe biciclete pe care vizitatorii le pot face în împrejurimi.

„Putem închiria biciclete tu­riştilor Kaban, plus trackuri GPS, avem chiar şi un garaj cu toate echipamentele necesare pentru biciclete şi motociclete. Putem organiza ture ghidate cu motociclete de hard enduro pe munţii din zonă, plus pe traseul special amenajat din Câmpulung Moldovenesc - Hard Enduro Bucovina.“

Tot din seria activităţilor „hard-core“ el aminteşte turele cu caiacul pe râul Dorna care se află chiar lângă hotel. Oficialii Kaban pot facilita şi cursuri de schi pe perioada iernii la o şcoala de profil din staţiune, pe când cunoscătorii se pot aventura singuri pe pârtiile din munţii Giumalău, Călimani, Suhard sau Rodnei, pot face freeride în Călimani şi Rodnei sau alpinism în masivul Rarău. Există şi o tiroliană şi un panou de căţărat la doar 50 de metri de hotel, iar după atâta adrenalină poate fi momentul perfect pentru o binemeritată relaxare la saună şi jacuzzi, în timp ce copiii stau în camera de joacă de tip salină artificială din cadrul Kaban.

„Toţi cei care ne trec pragul se pot delecta cu lecturi, la Kaban fiind amenajată o bibliotecă vastă, unde chiar şi cei mai exigenţi clienţi pot găsi o carte pe gustul lor. Şi cum poate că nu există un loc „mai special“ de a citi decât în faţa focului aprins dintr-un şemineu, la Kaban ai parte şi de acest răsfăţ.“ Rival serios pentru şemineu sunt cele două terase cu expunere directă la râul Dorna, amplasate deasupra apei, unde cartea are alt „gust“ alături de o cafea sau de un pahar de vin. „Am ales zona centrală a ora­şului Vatra Dornei (pentru dezvol­ta­rea Kaban - n. red.) pentru că aveam terenul deja achiziţionat şi am vrut neapărat la parterul hotelului să avem şi un restaurant. Am ales să creionăm unul unde meniul este tradiţional reintrepretat.“ Din meniu nu lipsesc plăcintele „poale-n brâu“, colţunaşii şi papanaşii cu dulceaţă de afine, „cireaşa de pe tort“ a unei vacanţe.

O parte din produse provin de la ferma proprie a fondatorilor unde articolele sunt 100% eco-bio, iar restul sunt achiziţionate de la artizanii locali.

Dacă nu v-am cucerit deja, nu există decât o metodă mai bună: să mergeţi la faţa locului să vă convingeţi, doar se apropie vacanţa de vară!