Arts & Design

Cum a devenit prăfuitul tapet al anilor `80 vedeta designului în 2020: Există o aşa mare varietate de modele, încât poţi ajunge în orice loc al lumii

06 nov 2020 452 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Tapetul s-a scuturat de reputaţia precară pe care a dobândit-o în anii ’70-’80, când modelele neinspirate şi materialele de slabă calitate l-au aruncat într-o zonă de kitsch absolut. Şi atât de bine s-a reabilitat tapetul, încât a devenit una dintre cele mai mari forţe din designul interior din anul 2020. De ce? Simplu. Un tapet bun te poate duce oriunde, fără a părăsi casa.

„Indiferent de gusturi, există ceva pentru toată lumea, de la imprimeurile florale tradiţionale şi iluzia optică până la modelele tropicale şi geometrice contemporane, modelele arhitecturale şi printurile cu animale. Progresul în ceea ce priveşte noile tehnici şi finisaje de imprimare depăşeşte constant limitele, iar disponibilitatea noilor substraturi îl face şi mai interesant. Tapetul este văzut ca o declaraţie de stil sau o operă de artă“, spun reprezentanţii The Home, unul dintre cele mai interesante businessuri din mobilă şi decoraţiuni interioare.

Aşa că este cazul să uitaţi de tapetul oroare caracteristic anilor ‘80 şi să faceţi loc unei varietăţi inegalabile de modele rezultate din tehnici absolut surprinzătoare.

„Cel mai nou tip de tapet este cel vlies, caracteristica sa specială fiind materialul suport format din fibre neţesute, care permite montajul cu uşurinţă pentru că adezivul se aplică doar pe perete“, explică specialiştii The Home. Suportul special lasă peretele să respire, reducând riscul de condens sau mucegai. Tapetul nu se întinde, nu se strânge şi nu se formează bule la aplicare, se înde­părtează foarte uşor de asemenea şi nu lasă reziduuri pe perete.

Carolin Ivănescu, designerul din spatele tuturor colecţiilor Mobexpert, precizează la rândul său că materialele din tapetul de azi sunt diverse, de la hârtie, cel mai economic şi uşor de montat (dar nu este lavabil şi nici foarte rezistent), până la tapetul realizat din vinil sau alte materiale cu un ridicat nivel tehnic, ca termo­izolaţie sau, în cazul HoReCa, fonoabsorbant.

„În secolul 21, dezvoltarea tehnologică a adus materiale compozite ca fibrele sintetice, fibrele neţesute sau catifeaua sintetică, acestea permiţând o mare diversitate în realizarea tapetului, foto-tapetului sau în decorarea pereţilor“, explică Ivănescu.

Dincolo de varietatea de materiale, uşurinţa aplicării unui tapet ar trebui să fie un factor decizional important. Mai ales acum. „Atunci când decorezi mai mulţi pereţi este uşor să calculezi cât de mult fototapet este necesar: aduni pur şi simplu lăţimea fiecărui perete şi nu uita să adaugi 5 cm pentru fiecare colţ ca marjă de eroare. Iar pentru înălţime alege cea mai mare înălţime a peretelui şi din nou recomandăm să adaugi 5 cm pentru marja de eroare“, sfătuiesc specialiştii de la The Home.

Punem tapet pe toţi pereţii sau alegem anumite zone? Carolin Ivănescu este destul de categoric.

„Niciodată în rezidenţial nu acoperim toţi pereţii. În hoteluri, baruri sau alte zone care susţin un stil puternic, tapetul este folosit destul de îndrăzneţ tocmai în ideea unei personalizări puternice. Depinde mult de motivul geometric sau stilul ales.“ Însă în locuinţă, designerul susţine cu tărie decorarea ocazională a unui singur perete şi niciodată a tavanului.

„Bineînţe­les că poţi echilibra înălţimi, spaţii sau stiluri, însă sfatul meu este să apelaţi la un profesionist şi să puteţi vizualiza înainte de a decide.“

Dar dincolo de materiale sau de uşurinţa aplicării, tapetul este vedeta acestui an dintr-un motiv incredibil de simplu: puterea de a te duce, măcar cu gândul, în fel şi fel de locuri, de a crea senzaţii.

„Există acum o aşa mare varietate, încât îţi poţi alege să fii în orice loc al lumii în fiecare încăpere. De la peisaje (mare, pădure, munte, tropice, safari etc.) până la diverse imagini 3D care măresc spaţiul sau imagini personalizate, ori diverse compoziţii murale. Sunt acum creatori de soluţii multimural, ce combină tapetul 3D, tablourile, florile şi plantele sau alte idei 3D“, mai spune Ivănescu.

Mai departe, singura „dificultate“ devine alegerea potrivită pentru fiecare cameră. Dar şi aici specialiştii ne vin în ajutor.

„Într-un spaţiu activ, poate doriţi să vă jucaţi cu modele şi culori mai îndrăzneţe, în timp ce într-un spaţiu care ţine de odihnă şi relaxare, vă puteţi gândi la imagini de fundal mai puţin ocupate şi mai calme. De asemenea, asiguraţi-vă că ţineţi cont de stilul actual al spaţiului dumneavoastră. Dacă lucraţi cu un spaţiu tradiţional, un model geometric contemporan va părea deplasat şi haotic“, atrage atenţia The Home.

Culoarea este un factor important în definirea stării de spirit şi a ambianţei. Culorile mai închise vor crea o atmosferă de lux şi vor face ca o cameră să pară mai mică, mai intimă şi mai confortabilă. Culorile deschise sunt mai aerisite şi pot deschide un spaţiu, făcându-l să pară mai mare.

„Asiguraţi-vă că nu uitaţi ce mai este în spaţiu sau ce alte elemente intentionaţi să adăugaţi. Asiguraţi-vă că vă coordonaţi ima-ginea de fundal cu schemele de culori din spaţiu. Alternativ, puteţi utiliza tapetul pentru a îmbunătăţi şi actualiza o schemă de culori existentă, care are nevoie de emoţie. Culorile vibrante, cum ar fi fucsia sau violetul pot contribui la adăugarea unui element jucăuş şi incitant“, mai spun reprezentanţii The Home.

Tot specialiştii ne mai recomandă să comandăm prima dată mostre pentru a vedea exact cum arată un tapet expus la diferite surse de lumină, de exemplu.

„Culorile în tendinţă sunt galbenul muştar, maroul teracotă, rozul pal, cenuşiul, verdele smarald, albastrul închis“, adaugă cei de la The Home. Imprimeurile geometrice, de la dungi în diferite nuanţe şi mărimi la hexagoane şi romburi, acestea aduc în încăpere dinamism şi energie, ceea ce şi recomandăm pentru această perioadă de izolare. Anul acesta în trend sunt şi păsările, peştii şi alte animale, florile şi plantele de mărimi mari pe fundal întunecat pentru crearea interioarelor expresive, completează reprezentanţii The Home.

Mai mult, motivele florale au fost mereu actuale, iar în 2020 sunt în trend tapete cu flori rustice: floarea-soarelui, bujori, crini, margarete etc.

„Un alt pattern de foarte mare efect este cel cu frunze tropicale şi păduri, potrivit pentru spaţii non-standard. Pentru crearea unui ambient fantastic recomandăm imprimeul macro, care poate fi ales dacă în încăpere există un perete panoramic.“

Lucrurile sunt atât de incitante încât frumuseţea anatomiei corpului uman poate deveni sursă de inspiraţie. Aceasta poate fi pusă pe tapet, la propriu. Da, fără absolut nicio ruşine, viaţa modernă ne-a educat pe toţi să privim altfel nuditatea, fără perdea, cu bun-gust. Pare aproape imposibil de realizat, dar totul este permis într-un spaţiu doar al nostru, inclusiv expunerea unui nud de femeie cât un perete de mare.

„Ca profesionist, am apreciat multe soluţii de gen“, spune la rândul său Ivănescu.

Practic, deodată, tapetul devine un număr de magie.

„Designerii par a fi în concordanţă cu situaţia anului 2020, au realizat lucruri de care avem mare nevoie în perioada aceasta pe care o petrecem mai mult în casă. Ni s-au pus la dispoziţie toate aceste frumuseţi pentru decorarea interiorului care ne ajută să ne simţim mai bine, mai confortabil şi fizic, şi psihic în locuinţele noastre, de aceea nu ar trebui să ocolim tapetul în amenajările interioare“, ne spun reprezentanţii The Home.

Aşadar, curaj, totul este posibil şi timp pare a fi destul pentru experimentat.