Arts & Design

Cum a devenit banalul prelungitor o piesă de design şi ce alte obiecte mici dau farmec unei case: Chiar este foarte important să nu le trecem cu vederea. Merită investiţia

24 mar 2021 2951 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Piesele mari de design fură atenţia, acesta fiind şi motivul pentru care de cele mai multe ori investim în ele cu precădere. Dar, în realitate, nimic nu vorbeşte mai bine despre bunul-gust adevărat, nu doar afişat, decât atenţia dată detaliilor. Şi da, poate că în trecut era greu să găsim un prelungitor aparte, dar acum oferta este atât de spectaculoasă, încât chiar şi acest obiect utilitar banal poate fi o piesă de design.

„Iubim ideea aşa-numitului intentional living - atunci când selecţia tuturor pieselor din casă este una conştientă şi când inclusiv prelungitorul, mătura şi făraşul sau accesoriile de baie au, pe lângă funcţionalitate, o valenţă estetică. Propunem astfel o selecţie unitară, sofisticată, pentru oamenii care apreciază designul de calitate, combinaţiile standout (care ies în evidenţă - n. red.), dar mai ales caută o notă cât mai personală pentru interioarele în care trăiesc“, spun Irina Pogonaru şi Magda Staicu, forţele creative din spatele platformei de mobilă şi deco­raţiuni The Edit. Exemplul cu prelungitorul nu a fost deloc întâm­plă­tor. Square 1 este un prelungitor cu o personalitate atât de interesantă, încât mai degrabă l-ai pune lângă o vază superbă în bibliotecă decât să îl ascunzi în spatele canapelei. Făcut de suedezii de la Avolt, prelungitorul Square 1 a luat în 2019 premiul Red Dot pentru design, una dintre cele mai importante distincţii din acest domeniu.

„În general, când vorbim despre design interior, piesele mari sunt vedete. Întotdeauna au fost şi vor rămâne vedete, însă este foarte important să nu trecem cu vederea obiectele mici. Considerăm că merită investiţia în acestea fiindcă vin ca o continuare la ceea ce dăm mai multă importanţă. Trebuie să existe o completare frumoasă între toate obiectele din spaţiul nostru, între piesele de mobilier şi piesele mici“, subliniază Patrick Iorga, con­tent responsible pentru The Home, unul dintre cele mai sofisticate „agregatoare“ online şi offline de mobilier şi decoraţiuni interioare.

Cu un conţinut de 20% plastic reciclat şi cu un ambalaj făcut din hârtie recuperată, Square 1 este un prelungitor care vorbeşte în sine despre schimările profunde care au loc în domeniul designului de obiect în ceea ce priveşte consumul de resurse.

„Luxul se îmbină în prezent cu conştientizarea beneficiilor reciclării asupra mediului, ceea ce duce la un curent de design tot mai puternic. Sezonul acesta ţine pe braţe producătorii de obiecte din materiale naturale, precum bambusul şi plantele marine şi se tot aduc în atenţie materialele obţi-nute prin reciclare“, completează reprezentantul The Home.

Square 1 vine în formă de cub, cu două încărcătoare USB şi cu 3 opţiuni cromatice, explică fondatoarele The Edit. Şi ca acest prelungitor, există un univers incredibil al micilor obiecte esenţiale pentru marile proiecte de amenajări interioare.

„Nu putem să nu menţionăm colecţia de accesorii de baie Ume din ceramică fină cu finisaj mat. Seria Ume propune un design echilibrat, elegant în simplitatea sa. Elementele seriei oferă un plus atât vizual, cât şi funcţional şi sunt disponibile într-o varietate de culori potrivite oricărei băi“, menţionează fondatoarele The Edit.

Iar lista continuă cu mânerele dulapurilor, de exemplu, savonierele sau suporturile pentru periuţele de dinţi, oglinzile sau decoraţiunile din metal strălucitor cromat, arămiu sau auriu.

„Kave Home, producătorul nostru cunoscut până acum câteva luni cu numele La Forma, chiar cel mai iubit producător de către clienţii noştri, este unul dintre cei care vând cele mai elegante accesorii pentru baie şi bucătărie. Materialul folosit frecvent de ei este marmura, urmat de polirăşina sau terrazzo, un material foarte cool ca aspect, încă de anul trecut. Un alt producător care este extrem de elegant prin tot ce produce este un brand spaniol, Bolia, care, de asemenea, pune la dispoziţie accesorii minunate pentru baie. În plus, pe site-ul Thehome.ro există o selecţie de întrerupătoare fine din porţelan, ce dau o eleganţă aparte încăperii, de la Zangra“, dă Patrick Iorga câteva exemple.

Şi pentru aceste mici obiecte există câteva reguli şi de obicei designul acestora completează vizual liniile obiectelor dominante.

„Simplitatea rămâne în continuare în tendinţe, designerii devin din ce în ce mai atraşi de minimalismul absolut, un stil curat şi ordonat susţinut de piese de mobilier mari, liniile drepte fiind înlocuite de curbe fine“, mai spune Patrick Iorga.

În plus, alegerea obiectelor de completare nici nu este foarte dificilă, pentru că majoritatea magazinelor de specialitate urmăresc ele însele anumite linii de design.

„Toate piesele de pe site au trecut printr-un proces amănunţit de selecţie - alegem doar piese pe care le iubim şi pe care ni le dorim, fără excepţie, la noi acasă. Aşa s-a născut şi numele proiectului nostru. The Edit înseamnă selecţie“, spun Irina Pogonaru şi Magda Staicu. Rezultatul este o colecţie unitară care facilitează proiectele personale de design.

„Întreaga colecţie este o expresie a lucrurilor pe care noi le preţuim cel mai mult: designul sofisticat, calitatea extraordinară şi eleganţa mereu actuală. Iar rezultatul este unul unitar – clienţii noştri ştiu că regăsesc pe The Edit piese care se potrivesc unele cu celelalte, care fac parte din acelaşi univers estetic. Astfel, partea de styling devine o plăcere, eliminându-se acea îngrijorare că mix-ul de elemente ar putea fi nereuşit“, continuă fondatoarele The Edit.

Iar investiţia în astfel de mici obiecte este necesară pentru că doar aşa poate fi atinsă armonia spaţiului personal.

„Design înseamnă tot ceea ce folosim în viaţa noastră de zi cu zi - designul de succes rezolvă o problemă, îmbunătăţeşte un proces sau spune o poveste. Aceste obiecte speciale au puterea să ne apropie de noi înşine - cu forme organice, culori liniştitoare sau dimpotrivă, efervescente - acestea contribuie la starea noastră de bine şi pot da un nou aer casei, creând un spaţiu care să ne reprezinte pe fiecare dintre noi“, mai spun Irina Pogonaru şi Magda Staicu de la The Edit.

Iar dacă în continare investiţia într-un prelungitor vi se pare inutilă, gândiţi-vă cu câtă atenţie vă alegeţi vestimentaţia de zi cu zi, de la cele mai mici obiecte până la paltonul care le acoperă pe toate.

Mai mult, cum de aproape un an de zile cei mai mulţi dintre noi stăm în casă, pe palton este posibil să se fi pus praful, dar prelungitorul este mai necesar ca niciodată.

„Orice detaliu are farmecul lui, aşa cum spuneam mai devreme, chiar şi obiectele de strictă necesitate care în mod normal nu sunt considerate a fi de design. Le putem da importanţă prin alegerea cu atenţie şi bun-gust a materialului, a culorii, a designului, şi astfel creăm o armonie perfectă între ele“, conchide Patrick Iorga.