Arts & Design

Cum câştigi metri pătraţi prin amenajările interioare cu ţesături: Unui spaţiu mic îi putem oferi senzaţia de confort prin covoare deschise la culoare, perdele din materiale fluide prin care să pătrundă lumina

25 oct 2018 783 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Un proiect de design interior nu porneşte de la ţesături, dar ele sunt tuşa de final, aceste elemente fiind expresii puternice ale personalităţii unui loc. Odată stabilit acest lucru, nu vă mai rămâne decât să puneţi o pătură de lână pe voi şi să citiţi o poveste După Afaceri Premium despre cum să vă fie mai bine acasă (mai ales la început de sezon rece).

„Ţesăturile adaugă un touch personal camerei. În funcţie de materialele, culorile şi texturile alese, acestea pot crea un sentiment de familiaritate şi un spaţiu mai primitor. Punctual, obiectele cu tapiserie au un grad ridicat de confort, creând totodată iluzii optice ale suprafeţelor şi volumelor“, spune Elena Ştefan de la Intro Design, unul dintre cele mai cunoscute showroomuri de mobilă şi decoraţiuni din Bucureşti.

Catifeaua este din nou în tendinţe şi de altfel orice alt material cu aspect tactil, care te îmbie cumva să intri în contact cu el, ilustraţiile îndrăzneţe sau formele grafice foarte puternice, aşa cum sunt cele din picturile lui Matisse, fiind la fel de bine primite.

Umanizarea unei încăperi cu ajutorul ţesăturilor nu este însă o găselniţă de modă nouă, nici măcar una orăşenească, în contextul în care casele ţărăneşti, de exemplu, foloseau elemente grafice pentru înfrumuseţarea interioarelor, de la ziduri până la scaune. Covoarele maramureşene sunt acum un element decorativ la fel de preţios ca o pictură cu o semnătură celebră.

„Din vremurile în care ţesăturile de lână erau prezente în casele ţărăneşti ca un element de design folosit atât pe pereţi, cât şi pe pardoseală, pat sau scaune, designul interior păstrează importanţa acestora evoluând însă ca materiale, texturi şi imprimeuri“, spune Diana Şucu, antreprenoarea care deţine showroomul de mobilă Ethan Allen.

Deşi declinările pe care le pot suporta ţesăturile în designul interior sunt aproape nelimitate - acestea putând contura pardoseli, canapele, perne sau chiar ziduri - câteva reguli sunt de bază în folosirea acestoa.

Una este raportarea ţesăturilor la spaţiul de locuit, mai precis la dimensiunea acestuia.

„Unui spaţiu mic îi putem oferi senzaţia de confort prin covoare deschise la culoare, perdele şi draperii din materiale fluide prin care lăsăm lumina naturală să pătrundă în interior, dar şi prin cuverturi, lenjerii, perne decorative cât mai simple şi adăugate cu bun-gust, astfel încât să nu încarce atmosfera. După cum ştim, un spaţiu aerisit, luminos ce foloseşte culori deschise, oricât de mic ar fi, ne poate uimi prin confortul transmis“, mai spune Diana Şucu.

Ideea de confort în ceea ce priveşte tesătura aleasă este direct legată de materialul din care aceasta este realizată. Fibrele naturale, lâna, mătasea, textilele împletite din bambus, răchită sau nuiele, toate sunt bine-venite în orice casă. Iar pe lângă ele, mai sunt ceva apariţii exotice, tot în ideea de a face spaţiul intim o oază de confort. „Ca inovaţii aş enumera în 2018 textile din materiale reciclate, textile obţinute din extragerea de fibre din alge marine, coajă de măr, portocale, lămâi, eucalipt. Apoi, mai avem generaţia de Nano Textile care sunt o alternativă la produsele chimice adezive folosite pentru a ataşa accesorii şi finisaje pe materiale“, spune Cristina Zelmat, proprietara showroomului La Maison.

Dincolo de aceste inovaţii, mai sunt cele care chiar ne fac viaţa mai uşoară, mai ales familiilor (tradiţionale sau ne) cu mulţi copii.

„Avem o gamă mai largă de finisări, incluzând substanţe de respingere a apei, anti-miros şi materiale antibacteriene pe care le folosim atunci când amenajăm spaţii publice (restaurante/ hoteluri). Aş aminti şi sistemul aquaclean care curăţă orice fel de pată cu ajutorul apei. Acesta este ideal familiilor cu copii mici“, mai spune antreprenoarea.

Dar nu doar laboratoarele de cercetare lucrează cu industria textilelor pentru cele mai bune rezultate, ci şi creatorii de modă. Astfel, de multe ori ce se vede pe podiumuri coboară în case.

„Când vine vorba de pattern-uri în tendinţe, vorbim anul acesta de moda printurilor tropicale, botanice, florale. Totodată, nu putem renunţa nici la modelele geometrice regăsite de câţiva ani în interiorul caselor. Bineînţeles că acestea se regăsesc şi în designul vestimentar ce va fi mereu în strânsă legătură cu tendinţele din interior“, mai spune Diana Şucu.

Exemplele sunt multiple, Cristina Zelmat amintind de colaborările dintre Cristian Lacroix sau Ralph Lauren şi diferite companii din zona de design interior.

„În esenţă, ţesăturile pot fi integrate în tapiserii - pentru a îmbrăca fotoliile, canapelele, capetele de pat şi scaunele - sau în draperii şi accesorii (perne decorative, pleduri, abajururi, baldachine). Se pot realiza, în funcţie de creativitatea designerului şi dorinţa clientului, diverse combinaţii folosind, de exemplu, acelaşi imprimeu de ţesătura pentru capătul de pat şi imprimeul tapetului sau altele“, mai spune Cristina Zelmat.

Lucrurile pot părea complicate având în vedere multitudinea de opţiuni, dar până la urmă sunt miliarde de personalităţi şi toate trebuie să găsească un spaţiu de exprimare. În plus, partea poate cea mai frumoasă este că joaca alături de ţesături nu este nici pe departe atât de complicată ca alte elemente ce ţin de design interior, unele greu spre imposibil de schimbat. Aşa că, în funcţie de schimbarea de personalitate (sau dispoziţie), poate fi schimbată foarte uşor şi perdeaua, de exemplu.

„Tesăturile sunt acele detalii care fac diferenţa, sunt ultima piesă din puzzle atunci când decorăm“, mai spune proprietarea La Maison.

Iar cum sezonul rece abia acum se face simţit, putem liniştiţi să începem un nou „puzzle“ care să ne facă să ne simţim mai bine până vine iar vara.