Arts & Design

Care sunt noutăţile lunii decembrie la Bucureşti? Austrian Airlines deschide un pop-up cafe, Dichisar lansează o nouă ediţie, iar concertele de sărbători încep să se audă la ferestre

05 dec 2018 731 afişări de Alina-Elena Vasiliu, Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Nu mai e mult până când Moş Crăciun va pleca în căutarea noastră - iar atunci ar fi frumos să-l aşteptăm pregătiţi acasă. Până în seara cu pricina însă, este timp din belşug pentru evenimente, petreceri, concerte şi inaugurări care să ne umple (şi mai mult) acest decembrie al cadourilor – fie de dat, fie de primit.

După Afaceri Premium trece în revistă – la propriu – noutăţile lunii decembrie şi vă invită să alegeţi la care dintre ele vreţi să fiţi părtaşi. Găsiţi mai jos o selecţie a evenimentelor care îşi merită locul în agenda acestui sezon.

 

Aroma cafelei vieneze înmiresmează inima Bucureştiului

Austrian Airlines, compania aeriană fanion a Austriei, va aduce pentru câteva zile la Bucureşti aroma cafelei vieneze tradiţionale, care înmiresmază de sute de ani străzile capitalei austriece. Mai exact, Austrian Airlines va deschide un pop up cafe vienez în spaţiul Beans&Dots, din incinta Palatului Universul de pe strada Ion Brezoianu, nr. 27 din Bucureşti. În perioada 5-11 decembrie, iubitorii de cafea vor putea încerca o serie de specialităţi vieneze la Cafe Viena, din spaţiul Beans&Dots. Acest loc va fi modelat după chipul şi asemănarea clasicelor cafenele vieneze care au intrat în patrimoniul

UNESCO începând cu 2011. Relaţia dintre Viena şi cafea începe să se scrie încă de la finalul secolului al 17-lea, primele cafenele devenind loc de întâlnire pentru artişti prrecum Mozart, Beethoven, Josef Strauss, Gustav Klimt sau Egon Schiele.

Wiener Melange, Franziskaner, Einspänner, Maria Theresia sau Fiaker sunt doar câteva dintre specialităţile care au pus Viena pe harta internaţională a cafelei şi care vor putea fi încercate la Bucureşti. Şi cum o cafea vieneză nu poate fi preparată oricum şi de oricine, la început de decembrie un barista din Austria va veni la Bucureşti unde va lucra după reţetele tradiţionale pentru o aromă şi un gust autentic. Iar cum o cafea nu merge mereu singură, ea poate fi asortată cu snacksuri şi produse de patiserie. Tot vieneze.

Mai mult, pentru cei care doresc să plece acasă cu mai mult decât aroma şi amintirea unei cafele autentic vieneze, acelaşi barista va organiza o serie de workshop-uri.

 

Regal de la Madrigal

Corul Naţional de Cameră Madrigal - Marin Constantin aduce propriul regal de colinde în Bucureşti, în zilele de 8 şi 9 decembrie, începând cu ora 19, în sala Auditoriul a Muzeului Naţional de Artă al României. Concertele vor fi susţinute alături de copiii din Programul Naţional Cantus Mundi, un program fondat de dirijorul Marin Constantin, pentru integrarea socială prin cântece corale a copiilor şi a tinerilor din România.

Cele două concerte din Bucureşti fac parte dintr-un turneu pe care Corul îl va avea în ţară în luna decembrie, alte oraşe incluse în călătoria muzicală a membrilor Madrigal fiind Braşov, Ploieşti, Cluj-Napoca şi Slatina.

Spectatorii care vor merge la concert vor asculta atât lucrări din repertoriul internaţional, cât şi opere tradiţionale româneşti, asociate cu sărbătorile de iarnă, sub bagheta Annei Ungureanu, cea care este dirijorul Corului Madrigal începând din 2014.

Peste 4.500 de concerte a susţinut Corul Madrigal în cei 55 ani de la înfiinţare, atât în România, cât şi în afara graniţelor, iar amatorii de madrigal (formă de muzică de cameră de la care este inspirat numele corului) se pot număra, în decembrie, printre milioanele de ascultători ai unuia dintre cele mai renumite ansambluri corale din România.

 

Dichisiţi la Dichisar

Cum apetitul pentru accesorii şi podoabe unicat nu e niciodată saturat, fenomenul Dichisar revine pe 8 şi 9 decembrie cu Dichisar de Iarnă, târg de produse handmade şi design. Evenimentele sub acest brand sunt, de fapt, prezentări periodice de creaţie românească, organizate de Breslo, cel mai mare marketplace de produse handmade din România. Breslo reuneşte antreprenorii pasionaţi de tot ce înseamnă produse lucrate manual, care vor să-şi vândă creaţiile în mediul online. Platforma a fost creată de Luigi Meclea în 2008.

Târgul Dichisar din decembrie are loc la Impact Hub Bucureşti din clădirea 2 a complexului Timpuri Noi Square, în apropierea staţiei de metrou Timpuri Noi.

Dichisar are ca nucleu designeri tineri şi concentrează, pe lângă prezentări de produse

handmade, şi activităţi diverse din zona beauty & lifestyle. Fiecare ediţie de până acum a reunit peste 90 de expozanţi.

 

Martini. Pink Martini

„Niciodată nu m-am gândit că aş putea fi membru în vreo trupă, cu atât mai puţin să o fondez chiar eu. Totul a fost surprinzător pentru mine, mai ales că am ajuns să existăm de aproape un sfert de secol”, spunea într-un interviu din 2017 pianistul Thomas Lauderdale, fondator al trupei americane Pink Martini.

Aproape de aniversarea a 25 de ani de la primele acorduri, cei 12 membri actuali ai orchestrei vin din nou la Bucureşti, unde vor susţine concerte pe 1 şi 2 decembrie, la Sala Palatului. Trupa are melodii în 25 de limbi, dintre care nu lipseşte româna, iar repertoriul – vintage, inspirat din filmele musical hollywoodiene ale anilor ’40-’50, este adaptat „rigorilor” moderne.

Din „meniul” pe care Pink Martini îl pune pe masa publicului la începutul lunii decembrie, fac parte colinde ucrainiene, franţuzeşti, italieneşti, cântece de iarnă din Israel, Scoţia sau Germania, cântece chinezeşti de anul nou sau celebrul White Christmas cântat în limba japoneză.