Arts & Design

Despre autori preferaţi şi provocările pieţei de carte, cu fondatoarea Cărtureşti: „Dacă ar fi să aleg câteva cuvinte prin care să descriu tot acest parcurs, acestea ar fi urban, neconvenţional, deschis, aspiraţional“

06 iun 2017 2570 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

„Sunt deopotrivă toate cărţile pe care le-am iubit, fiecare m-a clădit“. Aşa vorbeşte Nicoleta Iordan despre „fundaţia“ carierei ei în business. Un business aparte, în care profitul net nu se contorizează doar în bani, ci şi în numărul de file de poveste însuşite de-a lungul timpului.

„Cărtureşti a apărut din pasiune şi din necesitate în egală măsură. Şi din convingerea a doi oameni că iubirea lor pentru cărţi, muzică şi filme bune este împărtăşită de mult mai mulţi oameni decât părea atunci, în anii 2000, la prima vedere“, îşi aminteşte Nicoleta Iordan, fondatoarea Cărtureşti, începuturile.

Sunt deja 17 ani de când sub peniţa Nicoletei Iordan şi a partenerului ei de afaceri, Şerban Radu, au fost scrise primele pagini din povestea afacerii Cărtureşti, cu un nume inspirat dintr-o asociere cu cetatea cărţilor“. După modelul Bucureştiului, al cărui nume vine de la cetatea lui Bucur.

„Dacă ar fi să aleg acum câteva cuvinte prin care să descriu tot acest parcurs, acestea ar fi: urban, neconvenţional, deschis, aspiraţional“, spune Nicoleta Iordan despre businessul ajuns astăzi la peste 20 de librării în marile oraşe ale ţării şi afaceri de aproape 20 de milioane de euro. Dar Cărtureşti nu este despre cifre, sau nu genul acela de cifre, ci mai degrabă despre numă­rul de pagini citite şi numărul de autori nou descoperiţi.

E pasionată de scriitura Elenei Ferrante, pe care o cataloghează ca „aprigă şi pătrunzătoare, care nu s-a diluat deloc pe parcursul multelor volume apărute deja“.

A făcut slalom printre autorii care au ajutat-o să devină ceea ce este acum, precum Kundera, Hesse, Virginia Woolf, Yourcenar, Houellebecq, Saul Bellow, McEwan, Alain de Botton. În tinereţe, după cum spune ea, a avut o slăbiciune pentru sud-americani - Sabato, Marquez, Llosa, Borges, Cortazar.

„Am avut nevoie de Taleb, de Gladwell, de Kahnemanm, ca să înţeleg mai bine ce se întâmplă cu lumea de ieri şi de azi. Citesc Oliver James şi Daniel Siegel, pentru că mă interesează psihologia. Reci­tesc frecvent din jurnalul lui Noica, eseurile lui Bertrand Russell, Erich Fromm.“

De mulţi ani însă a renunţat la obiceiul de a citi o singură carte odată, aşa că pe noptiera ei stau mereu câte trei-patru cărţi pe care le citeşte alternativ, în funcţie de stare sau de momentul zilei.

„Acum citesc Oliver Sacks - «În mişcare», cartea Mihaelei Miroiu - «Cu mintea mea de femeie», «The road to character» - o carte bestseller scrisă de David Brooks, despre diferenţa dintre a duce o viaţă de succes (sau ceea ce înţelegem noi acum, în sens larg, prin succes) şi a duce o viaţă împlinită, plină de sens, şi un roman de Graeme Simsion, «Proiectul Rosie»“, spunea Nicoleta Iordan acum mai puţin de o lună, când a acordat acest interviu.

Prin lecturile ei, se înscrie astfel în preferinţele românilor, despre care spune că sunt relativ bine sincronizaţi cu Occidentul în ceea ce priveşte apariţiile editoriale, traducerile, lansările de discuri şi filme. După anii de glorie ai ficţiunii, acum zece-doisprezece ani, când Cărtureşti devenise deja un nume cu autoritate pe piaţa cărţilor, a început perioada de apogeu a cărţilor motivaţionale, care s-au diversificat apoi în cărţi de psihologie, de leadership, de cultivare a discernământului, de business sau generaliste, perioadă care mai continuă şi astăzi.

Nicoleta Iordan citeşte pentru delectare, pentru uitare şi regăsire, citeşte ca să găsească răspunsuri şi ca să înveţe să-şi pună întrebări. Între carte şi film, n-ar putea alege niciodată, dar ar adăuga pe listă şi muzica. Sunt trei dintre pasiunile ei cele mai mari. Dacă sunt bine scrie şi bine construite.

Admite însă, dincolo de mirajul de a avea un business care cultivă pasiunile oamenilor şi îi ajută să crească şi să se dezvolte, pe cât de frumoasă este activitatea în acest domeniu, pe atât de neprivilegiată este în România.

„Piaţa de muzică şi film a fost dintotdeauna grav afectată la noi în ţară de nivelul ridicat al pirateriei. Iar piaţa de carte suferă pur şi simplu de absenţa consumatorilor, puţinele studii pentru piaţa de profil arătând că doar 5% din populaţia României consumă carte“, spune fondatoarea Cărtureşti.

De aceea, visează la o campanie în care, la fel cum se dau sfaturi pentru menţinerea sănătăţii fizice, să se ofere consultanţă şi pentru cea mentală, o campanie pentru care a imaginat deja titlul: „Pentru o viaţă mai frumoasă, citiţi minimum 30 de minute pe zi“.