După Afaceri

A apărut noul număr După Afaceri Premium, în care vorbim despre lucruri care nu se schimbă niciodată. Unii oameni iubesc aşa alţi oameni. Animalele. Călătoriile. Alţii aleg cărţile. Pentru că datorită lor trăiesc în decurs de o viaţă alte 1.000 de vieţi

01 feb 2019 746 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Actriţa americană Zoe Saldana a declarat la un moment dat: „I want to have more sex, travel more, drink more wine and love life“ („Vreau să fac sex mai des, să călătoresc mai mult, să beau vin mai bun şi să iubesc viaţa“ - trad.). Mi se pare una dintre cele mai bune rezoluţii pe care le-am văzut vreodată, motiv pentru care am şi adoptat-o. Au trecut câţiva ani de atunci deja şi pare că nu se învecheşte niciodată. Nu se demodează. E atemporală după cum spun specialiştii din lumea modei despre unele piese.

Doar că n-am putut să împrumut o rezoluţie pur şi simplu. Poate şi pentru că nu reuşea să mă definească în totalitate. De aceea am adăugat „să râd mai des, să dansez până la epuizare şi să citesc mai mult“.

Nu ştiu când am început să citesc şi să-mi şi placă. Prea târziu e cu siguranţă răspunsul. Am pierdut ani buni şi probabil sute de titluri care vor rămâne decor în biblioteca de acasă. Am auzit la un moment dat că dacă ai citi o carte pe săptămână, începând cu vârsta de cinci ani şi presupunând că trăieşti până la 80 de ani, atunci „portofoliul“ personal ajunge să cuprindă 3.900 de titluri. Pare mult, dar mi-am dat seama că de fapt nu e. „E doar puţin mai mult de 1% din toate cărţile care se află acum în tipografii şi se pregătesc să prindă viaţă“, spunea aceeaşi sură (The Yellow-Lighted Bookshop - A Memoir, a History, de Lewis Buzbee).

Nu aş putea să mă întorc în timp şi să spun exact când a început relaţia mea de dragoste cu cărţile.

Cu siguranţă cândva prin liceu. Atunci am început să pierd nopţile de fiecare dată când mă fascina o poveste. Încă le pierd. Încă mă fascinează.

Nu mai ştiu cu siguranţă toate titlurile sau toate firele narative. Nici măcar ale cărţilor care m-au cucerit definitiv şi irevocabil. Am rămas însă cu altceva din aceste cărţi.

Îmi amintesc fraze şi citate. Fără să ştiu de multe ori unde le-am citit sau când. Acum spre exemplu îmi amintesc o frază din „Beartown“ a lui Backman, carte pe care o citesc încă. „Never trust people who don't have something in their lives that they love beyond all reason.“ („Să nu ai încredere niciodată în cineva care nu a găsit în viaţa asta ceva sau pe cineva pe care să-l iubească dincolo de raţiune.“)

Unii oameni iubesc aşa alţi oameni. Animalele. Călătoriile. Alţii aleg cărţile. Pentru că datorită lor trăiesc în decurs de o viaţă alte 1.000 de vieţi.

Ce îmi mai doresc pentru 2019? Să citiţi După Afaceri Premium pe nerăsuflate şi cu plăcerea cu care eu descopăr de fiecare dată o nouă carte bună. Cum ar fi cazul cărţilor lui Fredrik Backman spre exemplu.

Cristina Roşca este Editor-şef După Afaceri Premium