După Afaceri

A apărut noul număr După Afaceri Premium, în care vorbim despre slăbiciunile gastronomice, cărora puţini reuşesc să nu le cadă pradă. Delectaţi-vă!

28 sep 2018 84 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Niciodată nu mi-au plăcut pastele. Sub nicio formă - fie spaghete, fettuccine sau tortellini - şi indiferent de stilul în care au fost gătite. Îmi amintesc că eram copil şi mama pregătea macaroane cu brânză. Nu reuşea să mă convingă să mă apropii, deşi la momentul acela eram mult mai puţin pretenţioasă ca astăzi. Atunci ea a venit cu o idee pe care nu am mai auzit-o cred că de un sfert de secol. Ştiind apetenţa mea pentru dulciuri - care nu a dispărut niciodată, de altfel - a gătit spaghete cu zahăr şi nuci. Recunosc, le-am încercat doar pentru că erau dulci, dar nici aşa nu am reuşit să leg o relaţie cu unul dintre cele mai iubite ingrediente din lume. Ba mai mult, mi s-a părut că e o jignire adusă zahărului, asocierea nu-l punea într-o lumină pozitivă.

Au trecut ani buni de atunci. Multe lucruri s-au schimbat - printre care şi relaţia mea cu mâncarea, care a devenit mai apropiată, mai personală -, dar asta nu.

Continui însă să mănânc zahăr - în forme variate şi cantităţi nebănuite. Apreciez la fel de mult cozonacii cu cremă de ciocolată şi nucă ai bunicii, ca un desert molecular la un restaurant cu stele Michelin . Ba chiar, culmea, l-aş da oricând pe al doilea pentru primul.

Că am această „slăbiciune“, ştiu mulţi. Ba chiar a rămas memorabilă o discuţie a mea cu o colegă de birou care după o masă copioasă mă vede că mă îndrept către „ceva dulce“ (cum îmi place mie să spun), după ce declarasem sus şi tare că nu mai pot (mâncare, bineînţeles). I-am explicat că am un stomac special pentru asta. Iar ea, în replică, mi-a spus: „nu, desertul nu merge în stomac, merge la suflet“. Ei bine, nu doar că e memorabil citatul, dar şi adevărat.

Tot la suflet mi-a mers şi materialul de copertă din această ediţie a După Afaceri Premium unde am vorbit cu trei chefi - tinere speranţe, campioni mondiali pe segmentul lor şi regi încoronaţi ai gastronomiei de top. Ei ne-au dezvăluit care sunt tendinţele în domeniu, care sunt ingredientele lor secrete şi cum au ridicat mâncarea la rang de artă.

Şi cum orice masă copioasă trebuie încununată cu vin bun sau cu o bere înspumată, facem o vizită şi în câteva dintre barurile specializate din Capitală - tot mai multe la număr.

Pentru relaxare, evadăm într-un hotel bio, unde vă delectăm toate simţurile. Începem cu o masă bio, continuăm cu un tratament la spa şi încheiem cu un somn liniştit pe perne, cum altfel, bio!

Parol! Nu „îndulcesc“ situaţia deloc (I don’t sugar coat anything - trad.), deşi recunosc că un pic de zahăr mi-ar plăcea. Fie sub formă de ciocolată neagră sau amandină sau biscuiţi Oreo (musai double cream) sau o Pavlova cu fructe de pădure. Dar deja cred că am piedut idea! Aşa că vă doresc lectură plăcută, iar mie, poftă bună!

Cristina Roşca, editor-şef După Afaceri Premium