După Afaceri

A apărut noul număr din După Afaceri Premium. Vă invităm să citiţi despre femei, dar nu oricum, ci văzute prin ochii bărbaţilor

28 feb 2018 663 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Cea mai importantă lecţie pe care bunica i-a oferit-o mamei a fost să nu depindă niciodată financiar de un bărbat. „Să câştigi propriii tăi bani ca să nu fii niciodată nevoită să ceri atunci când vrei să-ţi cumperi o rochie nouă.“ Aşa suna sfatul care la vremea respectivă era cumva revoluţionar.

Astăzi este deja o lecţie „fumată“ ar spune mulţi, în contextul în care Angela Merkel este la al patrulea mandat de Cancelar al Germaniei, cea mai puternică economie din Europa. Iar Mary Barra, un nume care poate la prima vedere nu spune prea multe, este de patru ani CEO al General Motors, un gigant din industria auto cu afaceri anuale de peste 165 mld. dolari. Şi franţuzoaica Christine Lagarde ţine în mână finanţele mondiale din poziţia de managing director al FMI.

Dar bunica, bunica mea a fost casnică. S-a ocupat să îşi crească cei patru copii - mama şi trei băieţi. Aşa că pentru ea visul a fost simplu. Mama trebuia să studieze (şi a făcut-o) şi să fie independentă financiar (şi este).

În 2018, la mai bine de 40 de ani de la povestirea de mai sus, femeile deţin unele dintre cele mai importante poziţii din societate. Sunt lideri în domenii care anterior erau guvernate de bărbaţi. Câştigă anual milioane de euro cu sudoarea frunţii proprii. Şi cu toate acestea, unele reprezentante ale sexului frumos ar zice că se poate şi mai bine. Ba chiar ar fi deranjate că le-am numit aşa, reprezentante ale sexului frumos. E adevărat că întotdeauna se poate mai bine. Ba chiar mult mai bine dacă ne gândim că sunt ţări în lume unde femeile nu au încă drept de vot. Unele sunt comparate (ca rang în societate şi ca poziţie în interiorul familiei) cu electrocasnicele sau cămilele. În continuare drumul este lung şi anevoios deşi progresul este remarcabil. Acum doar un secol femeile nu aveau drept de vot. Şi acesta este doar un exemplu.

Sunt o susţinătoare a drepturilor femeilor, a egalităţii de şanse în general, dar trebuie să recunosc că nu m-am identificat niciodată cu radicalizarea unor concepte. Discriminarea pozitivă - indiferent de caz - este, până la urmă, tot o formă de discriminare. Nu ne putem bucura de succesul unei femei doar pentru că este femeie dacă ea nu are în spate meritele care să o recomande.

Feminismul nu este o modă. La fel cum nici vegetarianismul nu ar trebui să fie.

Cristina Roşca, Editor-şef După Afaceri Premium