După Afaceri

A apărut noul număr al revistei După Afaceri Premium. Ediţia de septembrie este despre artă, dar nu numai

28 aug 2017 693 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

M-am tot gândit la o definiţie a artei. Nu am găsit nimic ştiinţific, nimic care să o poată sumariza ca o definiţie din DEX. Cred însă că orice artă creează ceva frumos. În farfurie, pe perete, la radio, în aer liber sau între copertele unei cărţi. Şi naşte curiozităţi şi pasiuni. Arta parfumeriei este o o artă. Altfel, cu poate ceva invizibil să nască pasiuni atât de mistuitoare?

Mi-amintesc o discuţie mai veche cu cineva pasionat de artă, pictură în special, care ar fi putut să-mi vorbească ore în şir despre artiştii români. De la stilul lor (de pictură), la viaţa lor, pasiuni şi obiceiuri. Vorbea atât de frumos, cu atâta implicare, încât pe loc mi-am dorit să ştiu şi eu totul despre pictura românească. (Am încercat apoi şi am citit una-alta, dar sunt în continuare departe. Poate, doar, ceva mai încântată.)

Apoi, l-am cunoscut pe Sorin Mîndruţescu, acel executiv care conduce operaţiunile Oracle în România. Nu mi-a vorbit despre cifre - de afaceri, număr de salariaţi şi proceduri IT -, ci despre filme, cu preponderenţă româneşti. Am aflat că primul film românesc datează de la 1912, iar pentru el regele a oferit 80.000 de soldaţi din armata regală. Am discutat şi despre istorie, condimentată cu ceva politică sau geopolitică, pentru că despre toate acestea (şi multe altele) este vorba la Festivalul de Film şi Istorii de la Râşnov, în organizarea căruia este implicat Mîndruţescu. După această întâlnire mi-am dorit să ştiu mai multe despre filmul românesc. Cred că pe mine arta mă face curioasă.

În mod tradiţional, există cele şapte arte: arhitectura, sculptura, pictura, muzica, poezia, dansul şi actoria. În realitate însă, cred eu, artişti sunt mult mai mulţi şi din domenii variate.

Chef-ul olandez Paul Oppenkamp este artist în bucătărie. Nu degeaba restaurantul pe care l-a deschis alături de partenera sa de viaţă se numeşte The Artist. Ce face el este să aducă în farfurie câte ceva din toate colţurile lumii. Iar la final, fiecare este elementul unei opere de artă. Doar că în farfurie.

Aş mai avea câteva exemple de oferit despre ce am învăţat eu despre artă (şi încă nu sunt prea multe). Dar mi s-a făcut foame, aşa că vă invit la lectură ca să descoperiţi singuri.

Cristina Roşca este editor-şef După Afaceri Premium