După Afaceri

A apărut noul număr al După Afaceri Premium: Ce puteţi citi în ediţia de mai. O călătorie în jurul lumii

04 mai 2017 589 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Nici nu mai ştiu cum a început totul. Sau când. Singura certitudine este că prima dată am ieşit din ţară acum 11 ani şi de atunci nu m-am mai oprit.

Acum câţiva ani aşterneam pe o hârtie (una reală, nu una virtuală, mai exact nu un fişier word) un top 50 al locurilor unde vreau să ajung mai întâi. Îl numisem atunci „Primul meu bucketlist“. Şi undeva jos, în loc de post-scriptum, am spus eu că îmi doresc ca până la 30 de ani să ajung în 50 de ţări. Cumva, să fac înconjurul lumii.

Acum mai puţin de o lună am păşit pentru prima dată în Qatar, o oprire scurtă între două zboruri. Ţara cu numărul 50. Cu o lună înainte să împlinesc 30 de ani. O oprire neplanificată neapărat, o ţară pe care nu o aveam pe listă, dar care s-a dovedit o destinaţie culinară inedită.

Acum îndrăznesc să visez la ţara cu numărul 100. Deşi, trebuie să recunosc că de fapt am vise chiar mai nebuneşti. Lumea asta mare are aproape 200 de state, 1.052 de locuri pe lista Unesco World Heritage, zeci de mii de insule şi miliarde de oameni. Cred că nu

mi-ar ajunge o pădure să scriu toate locurile unde vreau să ajung. Şi clar nu mi-ar ajunge o viaţă să le văd. Aş începe însă cu Socotra, Mongolia şi Namibia.

Pentru a celebra primele 50 de ţări vizitate (de fapt 51 acum), am decis ca în acest număr din După Afaceri Premium să facem o nouă călătorie în jurul lumii. De ce? Pentru că, de multe ori ajungem să descoperim locuri prin intermediul oamenilor pe care-i cunoaştem şi care ne deschid porţi către tărâmuri necunoscute.

Recent, am „gustat“ ceva din Japonia autentică datorită lui Costin Mândrea, unul dintre cei mai puternici executivi români din lume, vicepreşedinte şi director comercial al Coca-Cola East Japan, cel mai mare îmbuteliator din Ţara Soarelui Răsare şi al patrulea cel mai mare îmbuteliator de la nivel mondial.

„Am lucrat în multe ţări din Europa înainte de a veni în Japonia, deci am crezut că sunt greu de impresionat. Totuşi, în cei doi ani petrecuţi aici, cel mai mult mă impresionează respectul. Faţă de oameni, alte fiinţe şi faţă de lucrurile neînsufleţite“, îmi spunea el recent. O ţară a gheişelor şi a shogunilor, binecuvântată cu peisaje minunate şi o destinaţie gastronomică aparte.

Înainte de a face turul „virtual“ al Japoniei alături de executivul român şi de familia sa, am făcut o scurtă oprire la Paris pentru a deschide sezonul cultural 2017, pentru a redescoperi Oraşul Luminilor şi pentru a lua rapid o baghetă la pachet.

Apoi, am plecat către tărâmurile însorite ale insulelor din zona Caraibelor, unde am descoperit câteva dintre secretele trabucurilor care i-au cucerit iremediabil pe unii dintre cei mai cunoscuţi lideri ai lumii, de la revoluţionarul Che Guevara la impozantul Winston Churchill. Am plecat mai departe, într-o călătorie în timp, pentru a cunoaşte mai multe despre istoria demnă de un roman de aventuri a unei băuturi despre care nu se ştiu prea multe. Ginul.

Ar mai fi şi alte călătorii (pe care le veţi descoperi în paginile revistei), însă voi încheia această povestire la bordul unui Rolls Royce. Pentru că, după cum bine se ştie, călătorului îi şade bine cu drumul.

Cristina Roşca este Editor-şef După Afaceri Premium